Hur ska jag bemöta honom när han kallar mig idiot?

"Han är inte våldsam och jag är inte rädd för honom. Men jag kan inte förstå hur han kan säga som han gör till någon han säger sig älska." Vår relationsexpert Per Naroskin ger en läsare råd i ett känsligt ämne.

FRÅGA Min man kallar mig ”du din lilla idiot”, och när jag säger att han inte får säga så, skriker han ”sluta tjabba med mig” och ”håll käften”. Det här kan hända när vi tittar på tv-serier och frågetävlingar. När mina arbetskamrater pratar om helgens mys tänker jag på vårt falska mys.

Vi dricker vin och äter gott men samtidigt är han föraktfull mot mig. Jag vet inte hur jag ska bemöta det. Han är inte våldsam och jag är inte rädd för honom. Men jag kan inte förstå hur han kan säga som han gör till någon han säger sig älska. Och jag vill inte falla ner till hans språkbruk.

Nettan

PER Det är klart att du inte ska finna dig i det här beteendet! Du beskriver hur ni dricker vin och äter gott i samband med hans otrevliga beteende. Är han eller ni båda berusade vid de tillfällen som du beskriver? Om det är på det viset, så är det bättre att ta upp ämnet till diskussion när ni är nyktra och det kanske kan finnas en lite större chans för dig att få tala till punkt utan att direkt bli avfärdad.

En trist jargong kan pågå för att han vant sig vid den, utan att tänka på den. Ett effektivt sätt är att ta upp saken med någon som hört hur han uttrycker sig, ifall det inträffar när andra är närvarande. Om det bara händer när ni är ensamma kan en metod vara att spela in honom så att han får höra hur han låter.

Jag håller med dig om att det inte är någon lösning att anpassa dig till hans språkbruk. Det enda det skulle leda till är att atmosfären blir ännu mer förpestad. Även om det vore skönt för stunden att få ge igen med samma mynt så ökar inte din självrespekt i längden.

Du säger att du inte är rädd för honom, och jag hoppas att det stämmer. Men ord är också ett slags våld. Jag vet förstås ingenting om hur din mans liv ser ut utanför hemmet men kan inte låta bli att undra om han försöker hävda sig genom att använda dig till att sparka på. Att trycka till dig med respektlösa gliringar ger ju honom en känsla av överlägsenhet. Inte så sällan går våld (psykiskt och fysiskt) i nära relationer ut på att bryta ner partnerns självkänsla så pass att hon inte skulle kunna våga lämna. Strategin går ut på att den som tillräckligt många gånger får höra att hon är en värdelös idiot, knappast kommer att mobilisera modet att lämna relationen eller bli kär i någon annan. Det är viktigt att ta tag i det här nu. Att bli idiotförklarad många gånger i veckan kan verkligen bidra till att bryta ner självkänslan.