Hur ska jag kunna njuta av Nice igen, med honom?

FRÅGA Mitt favoritställe på jordklotet är Nice, dit jag återvänder gång på gång. Sommaren för fem år sedan skulle han och jag åka dit tillsammans, bara vi två. Jag berättade om mina favoritrestauranger, stränder och konstmuseer – det skulle bli helt underbart! I början på maj, när vi skulle boka biljetter, berättade han att han bokat en Niceresa med sin yngsta tonårsdotter i stället, men det betydde inte att han inte ville åka med mig. Jag blev helt lamslagen, allt brast för mig och jag drogs ner i det stora svarta hålet. På femte dagen kom de hem med presenter och blommor. Han menade att han måste kunna åka vart han vill med vem han vill när han vill.

För tre år sedan föreslog han att vi skulle åka till Nice. Jag måste lägga allt bakom mig och komma vidare, tänkte jag och saknade Nice. Vi skulle åka måndag–söndag, sex nätter, lyx! Men jag blev borträknad en gång till. Samma dotter fyllde år på tisdagen efter att vi kom hem och ville fira med sin pappa redan på helgen så vi fick åka hem tidigare. Det jag minns från den resan är ett tryck över bröstet. Jag orkade inte mer, det måste bli ett slut. Och det blev det. ”Peace of mind and a broken heart”, skrev jag i dagboken.

Förra året sprang vi på varandra på uteställen, han sökte min blick och jag kände att jag måste säga hej fast jag helst ville slippa. När han sedan messade, svarade jag kort. Sedan sågs vi för att prata om vad som hade hänt – det var bara självklart att det är vi två nu igen. Han säger att han tänkt mycket på mig och att han förändrats genom terapi. När vi hållit ihop ett år frågade han om Nice. Det är nu fem år sedan något gick sönder inom mig. Kanske vill han göra om och göra rätt? Jag måste släppa det gamla och gå vidare, men har förstått att han rest dit ett par gånger med en annan kvinna och haft det fantastiskt. Hur ska jag kunna åka dit med honom och behålla min integritet och självkänsla?

Madame Nice

PER Jag håller med dig om att det bästa vore om du kunde klara att gå vidare i stället för att sitta fast i det som hände för fem år sedan. Kanske måste du först få berätta för honom hur hans förslag att resa till Nice igen river upp djupa sår? Men bara om du kan göra det utan att ni fastnar i diskussioner kring det förflutna i stället för att ta vara på den nya och förhoppningsfulla fas ni verkar vara i.

Vi har alla platser som är förknippade med ljusa minnen. Nice är en fantastisk stad men när jag läser ditt brev får jag intrycket att den fått oproportionerlig betydelse. Det är som att alla slags starka känslor, positiva såväl som besvikelser, har klistrats fast vid Nice och gjort stan till en symbol för det mesta.

Som jag ser det finns det två vägar att gå: Antingen följer du din tanke att han vill göra om och göra rätt. Då handlar det om att ni ska få chansen att återerövra Nice som något positivt även för just er två och inte bara för alla andra. Eller så bestämmer ni er för att hitta ett annat ställe, en plats som inte är så överladdad med minnen och starka känslor. Då kan ni bygga upp en ny resetradition som bara är er egen.