Hur undviker jag att bli en service­maskin i jul?

FRÅGA Jag tillbringade nästan hela min sommarsemester med vuxna barn och barnbarn i vårt fritidshus. Det har varit fantastiskt kul, förstås, på det stora hela. Inga problem med barnbarnen, fem stycken i åldrarna 5–12 som till stor del underhållit sig själva.

Men deras föräldrar … Utarbetade och trötta verkar de ha uppfattningen att det är jag som ska ta hand om all service. Maten, disken, tvätten … ja, allt som inte tar paus bara för att det blir semester. Jag tänker att semester är vila även för den som är lite äldre och jobbar. Inte ska det väl vara på jobbet som man äntligen får pusta ut.

Jag vill inte att nästa sommarsemester ska bli likadan och vill redan nu få råd om hur jag ska göra för att få mina barn att förstå att jag inte är någon servicemaskin. Eller måste jag resa bort nästa sommar? Samtidigt förstår jag deras behov av att få koppla av, minns ju själv hur det var. Kan jag börja med något trick redan under julhelgen?

Sjuksyrra 60+

PER Du är knappast ensam om erfarenheten att ens vuxna barn regredierar och blir ansvarslösa hos sina föräldrar. De flesta arbetande småbarnsföräldrar balanserar periodvis på gränsen till utmattning för att få alla delar i sina liv att samspela. Så det är inte obegripligt.

Däremot är det inte rimligt att du ensam ska vara den avlastningen. Kanske har du stått för markservicen även när de växte upp och sedan har fortsatt av bara farten? Om din tröskel för oordning varit lägre än dina vuxna barns kanske du tagit initiativet till att ordna upp innan de själva tyckt att det behövs.

Möjligheten finns ju också att de kanske aldrig ens tänkt tanken att du skulle vilja ha det på ett annat sätt? Det där med olika trösklar kan vara bra att ha med i samtalen om hur ni vill ha det i framtiden. För ett samtal måste ni ha. Frågan är bara när.

Försök hitta ett obelastat läge att ta upp saken. Alltså, vänta inte tills det lackar mot jul utan ta det redan nu någon gång under hösten. Kanske kommer ni fram till att tillbringa kortare tid tillsammans på semestern. Eller att ni bara har en del av semestern ihop.

Jag tror hursomhelst att det kan vara bra för alla inblandade i framtiden att du protesterar mot ett mönster som blivit en vana under flera år. Bättre sent än aldrig!