Kan vårt äktenskap överleva utan kärleksresor?

FRÅGA Jag lever i en lång relation. Barnen har precis flugit ut och vi har oceaner av tid, inga barnbarn i sikte, och bra ställt.

Vårt vardagsliv är inte så upphetsande men okej. För att få lite fart på sexlivet brukar vi resa bort, det funkar alltid. Resorna blir liksom kittet i relationen. Men på sista tiden har jag tänkt att vår relation är förljugen och måste ha hjälp av alkohol, hotellrum, sol och sådant. Vi behöver liksom alltid ha en resa att se fram emot för att stå ut, om jag hårdrar det.

När min väninna berättade att hon och hennes man skulle åka på en paryoga-resa, sade jag spontant till min man att jag också ville det. Han sa nej direkt, ”aldrig i livet”. Då sade jag att paryogan kändes viktig för mig och att annars är det slut med resandet. Stämningen är tryckt. Jag har försökt öppna med att han kan bestämma en annan resa. Han säger nej, ”slutdiskuterat”. Är vårt äktenskap i dödens väntrum nu?

Karin

PER Det är du som beskriver resornas betydelse, och jag undrar om du och din man pratat om resandets viktiga plats i ert förhållande?

Om han tillskriver era resor samma betydelse som du och ändå säger nej till att resa med dig framöver så verkar det vara en rätt tydlig signal om att han inte är intresserad av att förbättra ert förhållande. I varje fall inte just nu. Kanske det nu har blivit mer av en dragkamp mellan er.

Hur ser det ut i andra frågor: Brukar ni kunna prata med varandra och hitta lösningar eller fastnar ni ofta i låsta positioner?

Om det verkligen är slutdiskuterat för hans del innebär det att du verkar ha tagit beslut snabbare än du kanske tänkt, dina känslor har talat och han har svarat. Plötsligt står ni där, berövade det som skänkt vitalitet åt er relation. Om ni inte pratat eller om han inte ser saken på samma sätt, finns det kanske diskussions-utrymme kvar, i andra riktningar än resandet. Vad tänker han sig för andra sätt att berika ert förhållande och sexliv?