Min yngste son vill inte ha någon kontakt med mig

FRÅGA Vad ska jag göra? Jag har tappat kontakten med min son efter skilsmässan från hans mamma. Jag har fyra barn, alla över 40. Tre av dem har jag bra kontakt med, men den yngste struntar i mig. Nu har jag fått reda på att han har blivit pappa. Alltså är mitt barnbarn nu redan ett par år. Före skilsmässan från hans mamma hade vi en rent fantastiskt bra kontakt.

Under uppväxten var jag engagerad i skolan och fritiden, körde till olika aktiviteter. Jag var dessutom tränare och lagledare för hans handbollslag ända upp i 15-årsåldern.

Skilsmässan var för 15 år sedan. Vi hade vuxit ifrån varandra när barnen var stora, vi satt där och kände inte varandra. Jag träffade en ny kvinna ganska fort efter det och gifte om mig, men detta blev inte bra. Jag drack för mycket alkohol och vårt äktenskap blev bråkigt. Jag skilde mig igen.

Sedan har jag träffat andra och försökt skapa trygghet, men tyvärr inte. Efter ett tag flyttade jag till en annan landsända och träffade en kvinna i närliggande landskap. Hon flyttade till mig men fick inget jobb. Då flyttade jag till henne, men då lämnade hon mig. Då var jag knäckt. Flyttade tillbaka och träffade en ny kvinna, blev särbo. Livet kunde vara bra, men saknaden efter sonen är mycket stor, det gör ont.

Jag tycker att jag har gjort så mycket, gått i samtalsterapi flera gånger, försökt prata med hans mamma (min exfru) om hon kan hjälpa mig att lösa knuten, men hon lägger på luren. Trots att vi träffades i julas sade hon inte ett enda ord om barnbarnet.

Tänker på detta varje dag, har svårt att sova, svårt med vardagen. Hjälp mig! Hur ska jag hantera detta?
Förtvivlad pappa

”Försök bevisa att ditt liv är stabilt nu”

PER Jag förstår verkligen att det är sorgligt för dig att din son fått barn utan att du vetat om det, beroende på er dåliga kontakt. Du skriver att du har fyra barn, och bra kontakt med tre av dem men inte med din yngste son. Vad hände med ert fjärde barn? Har alla andra i din gamla familj kontakt med varandra?

Av ditt brev framgår att åren efter skilsmässan var röriga på flera sätt. Du har flyttat och du har gått ut och in ur flera relationer och du har druckit för mycket. Det låter inte orimligt om du under några av de jobbiga åren, haft svårt att räcka till för din yngste son. Jag undrar var någonstans i allt detta som han befunnit sig?

Finns det någon annan som kan vara en ingång till din son än din exfru? Om du får kontakt med din son behöver du förmodligen bevisa att du lever ett stabilare liv i dag. Det kommer antagligen att behövas mycket tid och små steg för att göra det.

Det är många frågor som jag inte har dina svar på, men den kanske viktigaste är på vilket sätt alkoholen har kommit mellan dig och din son? Jag kan bara spekulera men inte frigöra mig från misstanken att den spelat en större roll än vad som syns i ditt brev. Hur har du det med ditt drickande nuförtiden? Om du tagit itu med dina alkoholproblem finns kanske bättre förutsättningar för en dialog i framtiden. Om inte, så är det nog där du måste börja.