Ska jag stå ut med fotot på exfrun i hans sovrum?

FRÅGA Jag är en kvinna 60+, singel sedan åtta år. Jag har under denna tidsperiod haft ett par kortare relationer med yngre män, vilka jag ej upplevt som känslomässigt seriösa, och därför har dessa upphört utan dramatik från någons håll. Men för cirka ett år sedan började jag umgås mer intensivt med en man i min egen ålder, som jag tidigare mer känt som perifer vän.

Vi har tidigare under åren träffats genom ett gemensamt fritidsintresse och han har till och från varit mycket hjälpsam och hygglig med en del praktiska bestyr.

För ett år sedan skilde han sig, det vill säga att han blev lämnad av sin tjugo år yngre fru som begärde skilsmässa. En kort tid efter detta beslut sökte han ganska intensivt kontakt med mig. Mest handlade det då om gemensamma praktiska göromål kring vårt intresse.

Jag upplevde att han låg på, var pushig, medan jag var känslomässigt tveksam och rädd för att bli hans trösterska. Då jag gillade hans sympatiska, hjälpsamma sidor och viss attraktion uppstod, trivdes jag i hans sällskap.

Jag förstod att han kände sig ensam och deppig och tyckte synd om honom. Försökte peppa och vara tillhands genom samtal så gott jag kunde. Samtidigt ville jag hålla honom ifrån mig och undvika att bli sårad känslomässigt och inte gå in i en relation med en man som definitivt ej var klar med sitt ex, som ”blivit tagen på sängen” av att bli lämnad.

Under sommaren och hösten intensifierades vår kontakt. Jag var ambivalent kring huruvida jag skulle fortsätta eller dra mig tillbaka. Jag började få mer känslor för honom.

Jag upplever honom stängd emotionellt, vilket försvårat en fördjupning av relationen. Vi har aldrig definierat vår ”relation” inför andra eller varandra men uttrycker ofta att vi tycker om varann. Mina känslor har periodvis gått upp och ner, och sedan en tid  är vi i en intim relation.

Men i hans sovrum hänger ett porträtt av exet intill hans egen bild. Jag har frågat vad det symboliserar att det hänger kvar. Senast uttryckte jag mig mer radikalt och sade att jag upplevde det som respektlöst att bilden är kvar och att det för mig ”räcker med en kvinna i sovrummet”.

Han är totalt oförstående och uttrycker att ”det är inte kul” med mina påhopp. Jag är helförbannad. Tycker det skulle vara självklart att han lyfter in fotot i något av de utflugna barnens rum eller plockar ner det när han bjudit in mig till älskog och övernattning i den gamla äktenskapliga sängen.

Sedan ett par veckor har vi frostig kontakt. Funderar en del och är tacksam för kloka råd!
Besviken

”Fotot är en signal att du inte är nummer ett”

PER Först och främst håller jag med dig om att du inte ska behöva acceptera ett foto av hans förra fru i sovrummet. Trots hans bristande kommunikation så blir det svårt att inte uppfatta fotot som en signal att du inte har plats nummer ett för honom. Om han hade velat och känt att du betydde mest och var viktigast för honom så hade han tagit bort den. Att han dessutom upplever det som ett ”påhopp” att plocka bort det förstärker intrycket av att han inte är beredd att lämna plats för dig. Eller så förstår han bara inte alls ditt perspektiv, vilket är tråkigt i sig.

Du skriver att det var han som var ”pushig” i början. Av din berättelse om hur ni träffades och kom att inleda ert förhållande får jag känslan att du inte varit riktigt sugen på honom från början.

Jag tycker att du ska pröva att försöka få fatt i din första känsla, att han var hjälpsam och att ni var snälla mot varandra men att det kanske inte var kärlek du kände för honom. Det blir en nästan-relation och en sådan kan vara helt okej, om båda är nöjda med den, men det riskerar att tära på dig i längden att inte riktigt vara nummer ett. Om det nu egentligen är det du vill med honom.

Du behöver tänka igenom vad för slags relation du vill ha och vad som vore bra för dig. Det låter som att ni kommit att bli ”varandras” utan att egentligen vara varandras val.