Varför är han så besatt av en tidigare kort romans?

FRÅGA Det är så att min fästman sedan fyra år, verkar vara besatt av en fling vilket gör mig förkrossad.

Men innan dess var han gift sedan ung ålder, frun är den enda kvinna han har haft före mig och flingen, fast han är över 60. Han säger att han gjorde slut med den tillfälliga kvinnan eftersom de hade ett långdistansförhållande som inte fungerade optimalt. Men det som jag tycker är så udda är att han var tillsammans med denna kvinna så kort tid, vilket gör att det inte känns som om det kan ha varit lika seriöst som den relation han och jag har nu. Jag vet att han fortfarande söker på hennes namn på sociala medier då och då, och gjort det konstant ända sedan vi blev tillsammans. Vad är det som kan vara så intressant?

Det var egentligen inte min mening spionera från första början, att det var fel är jag medveten om, men nu kan jag inte låta bli att kolla om han gillat och kommenterat hennes bilder. Jag söker när han sover, han har inget lösenord på mobilen. Frågorna som surrar i mitt huvud är: Har han inte kommit över henne? Saknar han henne? Är han fortfarande kär i henne? Hur kan en så tillfällig relation ens betyda något idag? Är han besatt?

Svartsjuk

PER Ditt problem rör vid något väsentligt för alla parförhållanden. Det handlar om var gränsen går för vad man i ett förhållande har rätt att känna för andra utan att det övergår i ett svek.

Du kanske har rätt i att han inte riktigt kunnat släppa tankarna på sitt tidigare korta förhållande. Att det var kort och tog slut kanske gör att han kanske på sätt och vis är upptagen av det som blev avbrutet. Men, och det är ett betydelsefullt men, det måste inte innebära att han är kär i henne fortfarande eller att han skulle vilja bedra dig eller avsluta er relation.

Som vanligt och som jag oftast svarar så råder jag dig att tala med honom. Att fortsätta samla bevis i lönndom och spä på misstankarna kommer inte att ge dig några svar. Det kommer endast leda till fler fantasier som kanske inte har en verklighetsförankring i den utsträckning du föreställer dig. Det finns inget konstruktivt i att han följer henne på Facebook och du i din tur följer vad han gör i smyg. Nu har det börjat bli som att hans intresse, alldeles oavsett vad det står för, kommit att ockupera för mycket av din tillvaro också.