Varför blir min fru aldrig nöjd med det jag gör?

FRÅGA Jag och min fru har varit gifta i 35 år och har det väl så bra som man kan ha det efter så många år. Men en sak skaver: Hon blir aldrig nöjd med det jag gör. Jag handlar fel köttfärs i snabbköpet, ringer fel hantverkare, tar semester fel månad och tvättar kläder i fel temperatur. Allt det här har gjort att jag blivit mer eller mindre handlingsförlamad när det kommer till beslut som ska tas i hemmet. Har pratat med henne om det många gånger, men det spelar ingen roll. Nästa gång är hon lika missnöjd igen. Jag brukar själv alltid ge beröm för hennes beslut.

Toffeln

PER Det kan verkligen underminera både självförtroendet och självkänslan att få höra att man gör fel hela tiden.

Det låter som att du försökt föregå med gott exempel genom att berömma din fru – och hoppas att hon på så vis ska uppmuntras att bekräfta dig tillbaka. Men det verkar inte ha fungerat. Ett omvänt sätt att se det är att ditt ständiga berömmande av henne ingår i mönstret och bidrar till att vidmakthålla det: hon blir ännu bättre och du ännu sämre i jämförelse. Vad tror du skulle hända om du slutade att berömma henne? Skulle det leda till en sämre stämning mellan er? Eller skulle det möjligen, möjligen kunna rucka lite på obalansen er emellan? Jag tror att det vore bra om ni kunde sluta bedöma varandra i stort och smått – oavsett om det är positivt eller negativt.

Det framgår inte vad din fru säger när du tagit upp ämnet. Bara att
allt blir som förr snart igen. Kan ni prata om det här som ett gemensamt -problem utan att fastna i vad som var rätt eller fel vid det senaste tillfället? Ser hon överhuvudtaget det här mönstret på samma sätt som du? Eller uppfattar hon bara varje situation för sig och att felet ligger hos dig som inte kan göra något rätt? Om ni ska åstadkomma en mer varaktig förändring, krävs att du lyckas förmedla till henne hur ditt självförtroende sänks och hur handlingsförlamad du blir.

Förutsatt att din fru också skulle vilja medverka till att ändra på det här mönstret, behöver ni ta itu med det på flera fronter. Ni behöver både kunna prata om orsaker, identifiera typiska situationer och göra överenskommelser för hur ni ska hantera dem i framtiden, helst redan innan de uppkommer.