Varför blixtrade hennes namn till i huvudet efter 50 år?

FRÅGA Vad har hänt mig? I korta ordalag: 1968 låste jag in minnet av min flickvän i ett kassaskåp och kastade bort nyckeln.

Genom alla år har hennes namn blixtrat till i huvudet när jag sett hennes föräldrars firmas namn men ögonblicket senare glömt. En helg i september ser jag hennes namn i taket i sovrummet. Nästa ”bild” är att jag står och håller hennes högra hand mellan mina. En ytterligare ”bild” dyker upp och då ser jag även hennes syster. Dessa uppenbarelser sker i ett halvvaket tillstånd.

Min första tanke, när jag ”vaknat till”, är:
Dog hon nu? Efter en månad (efter letande på nätet) tog jag kontakt med henne och fick svar. Vi sågs och det kändes som förr, då på 1960-talet. Nu planerar vi att avsluta våra förhållanden och flytta ihop. Men varför fick jag alla dessa bilder och starka upplevelser helt plötsligt? Var det mitt undermedvetna som talade?

Janne

PER Ja, vad vet man? Jag kan inte svara på om det är ditt ”undermedvetna” som talade. Det jag kan tänka mig däremot är att du haft närmare till dina känslor och tankar kring henne än du velat tillstå för dig själv. Din längtan verkar ha levt sitt liv
i det fördolda medan du haft andra relationer.

Jag har inga riktigt bra teoretiska förklaringar till de märkliga bilder som du såg. Det är inte ovanligt att den typen av upplevelser äger rum när vi inte är riktigt vakna men inte heller sover djupt. I det tillståndet är realitets-anpassningen lägre och sådant som vi annars bara skulle vifta bort som oförnuftigt lyckas tränga igenom. När vi sedan vaknat till så återstår att välja vilken betydelse vi tillskriver upplevelser som går bortom det begripliga.

Du har valt att låta det du var med om få en omvälvande betydelse för ditt liv eftersom du bryter upp från ditt förhållande så snabbt. Kanske har det hänt något
i ditt nuvarande förhållande som fått den där gamla längtan att komma upp till ytan igen. Eller så har det inom dig funnits en förberedelse för den separationen, även om den kanske inte varit tydlig för dig själv. Jag hoppas att det är rätt beslut och att du gör det med respekt för din partner och på ett sätt som förhoppningsvis kan bli begripligt för henne.

Till sist får man väl konstatera att livet ibland är outgrundligt.