Varför måste hans exfru finnas i vårt gemensamma hem?

"Jag har blivit sambo sedan ett år tillbaka. Allt är bra förutom att hans exfru är med i bilden." Vår relationsexpert Per Naroskin ger råd till en läsare.

FRÅGA Jag har blivit sambo sedan ett år tillbaka. Allt är bra förutom att hans exfru är med i bilden. Jag sade från början när vi skulle flytta ihop att jag tyckte det var jobbigt och han verkade förstående.

När vi då flyttade ihop hittade jag en låda med tavlor på henne och honom, och en bok som hon skrivit. Jag sade att jag inte ville ha lådan i vårt gemensamma hem. Han lovade att han skulle göra sig av med den, men det har inte hänt. Jag har påmint honom säkert 30 gånger och han ”ska”. Han har en nyckelring kvar på sina nycklar där det står att hon älskar honom, den har jag också bett honom att ta av, men den är kvar.

Förutom detta så har de fortfarande kontinuerlig kontakt. Jag kan förstå det i viss mån, då de har vuxna barn ihop. Men jag tycker det är jobbigt eftersom jag helst vill att de inte har någon kontakt. Vår deal är att han informerar mig när de ska ha kontakt, men det gör han inte, och jag vet att hon har varit och hälsat på i smyg. Jag har försökt att prata med honom hur många gånger som helst, detta kommer nästan upp varje helg när han är hemma – han jobbar i Stockholm måndag till torsdag.

Jag har varit arg, ledsen, lugn när jag pratar men inget funkar. Han svarar knappt eller byter samtalsämne. Jag litar på honom men borde han inte kunna släppa henne om han älskar mig så mycket som han säger? Jag är trött på att detta tar så mycket av min energi.

Laila

PER NAROSKIN Jag förstår verkligen att det är tröttande för dig att ägna så mycket kraft och tid åt att försöka kontrollera och minimera hans kontakter med sin förra fru. Du skriver att du litar på din sambo men jag läser in en oro som inte låtit sig stillas. Utan att ta den oron på allvar blir det svårt att förstå varför den där gamla lådan blir så obehaglig för dig.

Hans ovilja att göra det du ber honom om blir i dina ögon en anledning att tvivla på hans kärlek till dig. Varje par måste förstås hitta sina egna överenskommelser. Inte minst gäller det kontakten med tidigare partners.

Om båda är överens om betydelsen av handlingar (informera om kontakter) och symboler (nyckelringen och lådan) så går det smidigt. Men det tror jag hör till ovanligheterna. Det är nog vanligare att man ser olika på vad som är viktigt. Ibland kan det, som i ert fall, leda till en segdragen kamp om var gränserna ska dras.

Parallellt med att ni fortsätter att tala med varandra så tror jag att du också måste orka ställa en del obekväma frågor till dig själv:

Skulle din oro stillas om han vidtog de åtgärder som du be- skriver i ditt brev? Vad har du själv kvar från tidigare förhållanden? Kanske smycken eller böcker? Ska man slänga allt? Vad betyder det egentligen att ” släppa” någon? Det vi fokuserar på tenderar att växa och stjäla fokus från annat.

För att frigöra energi kanske du måste fråga dig om det här så viktigt jämfört med allt som annars verkar så bra i er relation?