Varför ser han inte att jag klippt mig?

FRÅGA Funderar mycket på det här med att bli osynlig för varandra i relationen. Jag och min make har varit tillsammans i femton år och har vuxna barn med oss i bagaget. Nu också barnbarn.

Han är min stora kärlek, har aldrig känt mig så sann och bekräftad med en man som med honom. Men … Det senaste året har det hänt några saker som gjort mig bekymrad.

Första gången var när han köpte en godispåse och hade plockat ihop helt fel blandning som om han glömt bort vad jag brukar gilla. Andra gången och tredje gången gäller samma sak: jag hade varit hos frisören och han märkte inget. Jag påtalade detta för honom. Han lyssnade och verkade skämmas lite men så hände något igen: jag köpte nya glasögon, vilket gick honom obemärkt förbi.

Det låter kanske som pyttesaker, men jag är uppriktigt orolig. Vad kan det här vara tecken på?

Älskad fru?

PER Du beskriver tre tillfällen då din man inte har uppmärksammat dig på det sätt som han brukat under era femton år tillsammans. Om jag förstått dig rätt så är de inte exempel, utan det rör sig om just de här enda tillfällena, som du själv benämner som ”pyttesaker”. Det är nog ganska vanligt att ens partner missar att lägga märke till ny frisyr och bågar men för er har det tydligen varit annorlunda i alla år. Du är tydligen van vid att han bekräftar dig i stort och smått och därför framstår de här avvikelserna som oroande.

Om du ska ta din oro på allvar så behöver du våga reflektera över vad den står för. Oroar du dig för att det skulle vara uttryck för en underliggande förändring i hans känslor för dig? Är du rädd för att han har någon annan än dig i tankarna?

Det du berättar om att han köpt fel sorts godis sticker ut lite från de övriga händelserna. Jag vet inte hur gamla ni är men jag kan inte helt slå bort en liten misstanke om att det skulle kunna röra sig om en begynnande demens, förutsatt förstås att det finns flera tecken än just dessa.

Det är naturligtvis en risk att börja ta varandra för givna efter lång tid tillsammans. Men mest av allt undrar jag om du har pratat med din man om saken. För det måste du förstås göra för att få veta vad han tänker och tycker. Du talar om att bli osynliga för varandra i relationen. Bästa motkraften mot den risken måste vara att ni talar med varandra på allvar även om denna din oro.