Vem är jag utan honom i detta land?

FRÅGA Jag är 57 år. Gift med en sydländsk man sedan 30 år. Kulturkrock? Våra barn är utflugna sedan tre år tillbaka. Klassisk situation: Jag vill så mycket mer, teater, bio, resor, umgänge …

Klockan 21 sover han redan. Han orkar varken fixa med huset eller sig själv, eller med oss. Det gör att jag tappat lusten till sex. Säkert spelar hormoner en stor roll i min sexlust, men jag vill inte hålla om honom heller. Att prata med honom är svårt.

”Sex är ett måste”, säger han, ”i äktenskap ingår det att man alltid vill”. Är det så? Jag vill inte ställa upp på sex. Men jag är livrädd för skilsmässa, har ingen utbildning, inget jobb. Vem är jag utan honom i detta land? Var ska jag bo? Går det att förändra en man 60+?
Klassisk hemmafru i ett annat land

”På 30 år borde du ha ett eget nätverk …”

PER Det låter som att ert äktenskap gått i baklås och det är lätt att förstå att du känner dig instängd med tanke på att du bor i hans land. Otrygghet och rädsla för ensamhet finns förmodligen alltid med som en broms mot skilsmässa, men den osäkerheten blir större för dig som bor utomlands. Å andra sidan blir jag lite fundersam: Har ni bott där i trettio år, har du väl skapat ett eget nätverk, även om du inte haft jobb utanför hemmet. Eller? Om ni skulle skiljas – har du rätt till underhåll? Men: där är ni ju inte ännu.

   Du skriver att det är svårt att prata med din man och frågar mig om det går att förändra en man i hans ålder? Och kanske är svårigheten att prata också en del i det du kallar för kulturkrock? Jag vet inte riktigt vad du menar med kulturkrock. Syftar du på hans passivitet så låter det mindre kulturellt och mer depressivt, tycker jag. Har han alltid varit sådan eller har det kommit nu, efter att barnen flyttat hem-ifrån? Det enda område där din man tydligen inte är passiv är när det gäller sex. Självklart ska du inte ha sex mot din vilja. Men din irritation över hans passivitet har fått dig att inte ens vilja röra vid honom. Han måste fås att förstå hur det för dig finns ett samband mellan sex och andra gemensamma aktiviteter.

   Ni behöver tala om hela er relation, och om du kan få honom med på att göra det med en tredje part vore det bra. Du måste ställa dig själv frågan om du kan bli attraherad av honom igen, förutsatt att han anstränger sig mer för att förstå dina behov och mer av ett gemensamt liv? Om du svarar ja på den frågan är det antagligen värt att göra flera försök att nå fram till en förändring.