Sälja fonder lite då och då – eller allt på en gång?

FRÅGA Jag är en pensionär, 74 år. Jag har fonder på cirka 100 000 kr och några aktier värda cirka 10 000 kr före skatt. Jag måste sälja lite då och då, eftersom pensionen inte räcker. Ska jag säja allt på en gång eller lite i taget som jag gör nu? Jag får alltid ganska mycket  restskatt. Vill inte sälja min bil eller smycken.

Bekymrad änka

 

BIRGITTA Börja med att ta kontakt med din bank. En av bankernas grundläggande funktioner är att hjälpa sina kunder med just den här sortens frågor. Hur ska jag bäst hantera mina tillgångar? Och när det gäller beskattning finns det ju bara fakta, att förhålla sig till. Mer skatt på ena viset? Mindre skatt på andra viset? Däremot ska du vara vaksam på vad det kostar dig i avgifter till banken att sälja av dina besparingar. 

För så här förhåller det sig: Att sälja fonder kostar inget. Däremot tar banker ut courtage för att köpa och sälja aktier. Därför är det bättre för dig att sälja alla dina aktier samtidigt för att slippa betala courtage flera gånger på allt mindre aktieposter. 

Låt säga att du får betala ett courtage på cirka 60 kronor för varje aktieförsäljning, oavsett antal aktier. Du förstår. Det blir onödigt dyrt för dig att sälja aktierna i omgångar. De pengar du får ut bör du sätta in på ett sparkonto med statlig insättningsgaranti i en nischbank för att åtminstone få lite ränta. I dagsläget får man cirka 0,8 procent på konto med rörlig 3-månadersränta vilket är bättre än ingen ränta alls på storbankernas sparkonton. 

Men obs! Låt dig inte övertalas att ”placera” ditt kapital i nya värdepapper. Det är ingen bra affär för dig i din ålder. Dessutom låser du in ditt kapital samtidigt som du fortsatt måste betala fondavgifter till banken.

Sparekonomen Claes Hemberg i M-magasins faktapanel säger: ”Att sälja lite i taget är en bra modell för fonder, eftersom de inte har någon säljavgift. Det gör också att du får en förhållandevis jämn värdering på fonderna. Du har inte berättat vilka fonder du sparar i, men jag utgår från att det är aktiefonder. Gäller det räntefonder skulle jag sälja allt på en gång, eftersom många räntefonder i dag ger noll i avkastning. Dessa pengar har jag hellre på sparkonto.”