Sälja huset eller vänta?

FRÅGA Jag och min sambo har separerat och jag har flyttat från vårt hus där vi äger hälften var. Han vill bo kvar och lösa ut mig.

Jag vill helst att huset säljs och att vi delar upp allt. Han vill betala mig min kontantinsats, samt att vi gör en värdering på värdet nu. Jag anser att det är först när huset ligger ute för eventuell budgivning som det rätta priset avgörs.

Han vill skriva ett papper på att vinst eller förlust regleras mellan oss när huset sålts. Kan jag neka honom att bo kvar och propsa på försäljning?      
Villrådig!

BIRGITTA Ja. Du har laglig rätt att kräva försäljning. Ingen kan tvinga den andra delägaren att inte få ut det faktiska marknadsmässiga värdet på sin ägarandel. Du kan enligt samäganderättslagen ansöka hos tingsrätten om att den beviljar en försäljning av fastigheten, även om din sambo motsätter sig det. Han kan överklaga ett sådant beslut. Men det enbart fördyrar processen, som han själv dessutom måste vara med att betala.

Vad är rättvist? Jo, att göra en rak affär genom att sälja huset nu, för vad det är värt på den öppna marknaden. Han vet så klart,  att säljläget i dag är gynnsamt på grund av bristen på bostäder. Marknadsläget kan vara mycket sämre om några år. Så varför böja dig för hans märkliga förslag och avstå från din lagliga rättighet och fullt berättigade krav? Hans förslag gynnar honom, inte dig.

Skriv för jösse namn inte på något ”papper” på att du i någon osäker framtid ska få ta del av en ”eventuell” vinst. Eller till och med kanske tvingas ta en förlust. Han har lagt fram ett idiotiskt förslag – ett infamt sådant dessutom.

Tänk om han aldrig säljer huset? Då står du där grundlurad av din egen ”villrådighet”. Gör bodelning nu. Sälj huset och gör upp enligt gällande sambolag. Låt inte honom dra en vinstlott på din hygglighet. Vill han behålla huset kan han ju alltid själv lägga ett bud när huset bjuds ut på den öppna marknaden. 

Oeniga parter kan enligt samäganderättslagen kräva att få en bodelningsförrättare via tingsrätten. En delägare kan tvinga fram en offentlig auktion av bostadsrätten om sambon inte går med på att frivilligt lösa ut honom eller henne. Men det har så klart ett pris.

Så varför dra det hela inför domstol och betala för den juridiska processen? I stället för att göra en rak affär och sedan gå vidare med era liv var för sig.