Ska jag följa min bankmans råd att flytta besparingarna?

FRÅGA Jag har av min bankman fått rådet att av mina pengar på sparkonto, för närvarande cirka 800 000 kronor, föra över ca 700 000 av dessa till en räntefond benämnd Spiltan. Det ska enligt honom ge bättre avkastning än att ha dem på sparkonto, samt dessutom vara helt riskfritt. 

Jag kan helt kostnadsfritt sälja och ta ut pengar när jag så önskar. Är gift och har en pension om cirka 10 000 kronor efter skatt.

För bra för att vara sant?

Rådvill 78 år

BIRGITTA Det är inget dåligt råd. Alternativet är ju noll procent i ränta på storbankernas sparkonton. Spiltan Räntefond Sverige är en bra fond. Den är en kort räntefond som placerar i räntebärande värdepapper med god kreditvärdighet utfärdade i svenska kronor med en genomsnittlig räntebindningstid på maximalt 1 år. Fondens målsättning är att årligen ge en stabil positiv avkastning till en låg risk. Fonden presenteras som ett tryggt alternativ då aktiemarknaden är turbulent.

Notera att presentationen av fonden säger låg risk, inte helt riskfri som din bankkontakt säger. Den distinktionen är faktiskt viktig.

Fonden har en avgift på 0,1 % och hade under 2016 (per den 3/11) gått upp med 1,92 %. Men värt att notera är att avkastningen inte är statisk, utan förändrar sig från dag till dag. Du kan fundera på att dela upp ditt kapital i ett antal delar: 

• En del i en nischbank på ett sparkonto med statlig insättningsgaranti, rörlig ränta och fria uttag, som lättillgänglig buffert. 

• En del på ett konto med 1-årig bindningstid. Bästa sparränta med insättningsgaranti på sparkonto i nischbank som per den 3/11 2016 var 1,55 %. 

• Och varför inte som en tredje del även i Spiltan Räntefond Sverige.