Ska jag fortsätta med seniorförsäkringen?

FRÅGA Jag har Lärarförbundets seniorförsäkring med min make som medförsäkrad. Försäkringen gjordes om för ett par år sedan och består nu av två delar, en livförsäkring, som minskar för varje år, och en fondförsäkring/sparförsäkring. Man kan tydligen ta ut fonderna när man vill under förutsättning att man fortsätter med livförsäkringen. Jag betalar den lägsta premien, 350 kronor för oss båda + olycksfallsförsäkring och medlemsavgift varje månad. 

Men när någon dör får man inte mycket utbetalt. Min man är 79 och själv blir jag 70 i år. Tycker du det är värt att betala cirka 600 kronor i månaden på en låg lärarpension (cirka 12 000 brutto)? Finns det något bättre sätt att spara pengarna på än denna försäkring? Vänlig hälsning,

Anne-Kari

BIRGITTA Det är ingen bra idé att betala 600 kronor i månaden för en livförsäkring som inte ger mer än småsmulor, och som är kopplad till en fondförsäkring som sannolikt är belastad med både årlig avgift för själva försäkringen och höga fondavgifter. Detta är en till synes för dyr och onödig försäkringskombination för personer i er ålder. Och varför ska du – som försäkringsvillkor – betala för medlemskap i Lärarförbundet när du faktiskt avslutat ditt yrkesliv? Möjligen kan där också ligga inbakat en försäkring som är tänkt att täcka begravningskostnader. 

Jag tycker att ni ska avsluta försäkringen och plocka hem vinsten och därefter spara/investera de (skattade) pengarna på ett bättre och billigare sätt, på ett skattegynnat ISK, investeringssparkonto, där schablonskatten i år är låga 0,27 procent. Inom ett ISK kan man köpa och sälja både aktier och fonder utan att behöva betala skatt. Man slipper även att deklarera transaktionerna och man tar ut kapitalet skattefritt. Var dock uppmärksam på att värdeutvecklingen överstiger de årliga fondavgifterna och skatten. Men håller man sig till fonder med låga avgifter och god historik, och håller koll på utvecklingen av sitt kapital, är detta en bra sparform. 

Att spara 600 kronor i månaden på autogiro i en eller ett par bra indexfonder med låg avgift (högst 0,5 %) är en möjlig lösning. Vill ni ha en separat olycksfallsförsäkring, kan ni jämföra  villkoren på konsumenternas.se