Ska jag kontakta mitt ex?

FRÅGA Jag har varit sambo med en man i tre år och tycker att kärleken i relationen har fått sig en törn det senaste året. Det är inte alls som innan.

I och med detta har jag börjat tänka mer och mer på mitt ex, som jag aldrig har släppt riktigt. Vi hade en mer passionerad relation än vad jag har med min nuvarande pojkvän men också mer bråk vilket gjorde att vi skildes åt efter tre år.

Jag har funderat på att höra av mig till honom under en lång tid för att se om det finns något där. Men jag är förvirrad och vet inte vad jag kommer att känna om jag skulle förlora min nuvarande man?

Hur pratar man om trygghet kontra spänning i en kärleksrelation? Snälla hjälp mig.

Förvirrad

 

PER Kärleken har fått sig en törn, skriver du, och jag trodde att du menade att det hade hänt något som skadat ert förhållande. Men när jag läst hela ditt brev så verkar det inte så, utan det låter som att den första förälskelsen har gått över helt enkelt. Det är väl så det är i de flesta förhållanden, tänker jag mig. Förr eller senare avklingar en första (mer eller mindre stormande) förälskelse och övergår i en mindre omtumlande (men inte nödvändigtvis svagare) kärleksrelation. Då står man vid ett vägskäl: bygga upp något nytt tillsammans eller gå skilda vägar. 

En del står aldrig ut med övergången till det vardagligt svalare livet, utan letar om och om igen upp någon ny att bli förälskad i för att få uppleva förälskelsens spännande undantagstillstånd med dess intensiva närhet igen. Andra par försöker höja temperaturen igen genom att provocera fram starka känslor under häftiga gräl. 

Det verkar som att du står vid just det där vägskälet nu när du fantiserar om att gå bakom ryggen på din nuvarande man och kontakta din förre man. Jag kan inte riktigt skaka av mig känslan av att du skriver till mig och, i hemlighet, hoppas få ett godkännande att få söka upp ditt ex igen. 

Varken du eller jag kan förutsäga vad du skulle känna i framtiden om du bryter upp och prövar vad som finns kvar av kraften i den gamla passionen. Men risken finns förstås att du går in i ett mönster där du varvar passionerade och struliga förhållanden med lugna i stället för att försöka hitta något som rymmer bägge delarna. Nu har ni varit tillsammans i tre år, lika länge som ditt förra förhållande varade. Jag föreslår att du undersöker vad det är som gör att du tröttnar. Du kanske kan komma underfund med andra sätt att hålla spänningen vid liv.