Ska jag sälja halva huset till min blivande sambo?

FRÅGA En väninna rådde mig att kontakta dig innan jag (om jag) säljer halva mitt hus till nya sambon. Det är en komplex situation och en hel del pengar inblandat. Jag (har två barn) har ett hus på ett ganska unikt läge och ett jobb med normal lön, min sambo (inga barn) har en hel del andra tillgångar, som jag inte är delägare i, och ett jobb med bra lön.

Jag har varit i kontakt med banken men de kunde inte hjälpa mig. Har redan gått igenom en separation där jag blev lurad. Vi måste lösa vår situation snabbt.

Snälla…

 

BIRGITTA Varför i all världen måste eller vill du sälja halva ditt hus till din sambo? Det är väl knappast nödvändigt för kärlekens skull?

Det allra enklaste och bästa är att du behåller ditt hus som helägare och därmed också behåller kontrollen över din egen förmögenhet som ju ligger bundet i huset. Klart att du fortsatt ska äga beslutsrätten över din egendom.

Förslagsvis gör ni som många andra sambor i er situation och skriver ett samboavtal i vilket ni avtalar bort sambolagens bodelningsregler. 

Gör en lista på vad ni äger separat och behåll ditt eget bankkonto i eget namn. Sedan kan han betala en adekvat hyra till dig på rena driftskostnaden för boendet, som el, vatten, och sedan dela lika på bredband, telefon, tidning, avfallshantering, hushållskostnader och liknande.

Vill ni ärva varandra måste ni skriva ett inbördes testamente. Men du kan aldrig ge bort dina barns laglott.

Lycka till!