Ska jag ta ut mina pensionspengar i förskott och placera dem i något annat?

FRÅGA: Jag har fyllt 61 år. Har blivit nerringd av olika pensionsbolag, som vill råda mig att ta ut mina pensionspengar i förskott för att placera om dem i något som de föreslår. Vad är detta? Är det något bra? Kan du förklara lite närmare! Jag blir så villrådig och de är så påstridiga.
 

SVAR: För Guds skull, gör inte det. Du kan åka på en jätteskattesmäll.
Dessutom gör det tidiga uttaget att du får 25 till 30 procent lägre pension livet ut.
Jag gissar att du blivit utsatt för det förrädiska lockbetet att ta ut din allmänna pension och i stället sätta in den i en kapitalförsäkring med efterlevandeskydd, kombinerat med löftet:
”Bättre utfall och tillväxt än inom pensionssystemet. Samtidigt som du fortsätter att arbeta till 65 års ålder.”

Fall inte i denna fälla. De enda som bombsäkert vinner på denna nya och utbredda affärsidé är den aktör som säljer försäkringarna.
Pension och inkomst adderas, vilket gör att skatten blir högre och att du även kan riskera att hamna över brytpunkten för statlig skatt.
Detta i kombination med årliga avgifter på försäkringen och en eventuell negativ börsutveckling, gör att ditt uttagna pensionskapital, i stället för att växa, riskerar att smälta samman, plus att du under tiden ändå måste betala den årliga avgiften.
Att utsätta sig för den risken frivilligt är inget att rekommendera.
Det krävs upp mot en tioprocentig avkastning – VARJE ÅR – för att den lösningen ska ge dig själv ett plus i pensionskassan.

Minns 2008 då börsen föll med 42 procent, vilket slog hårt mot pensionssparande.
Tyvärr finns det försäkringsmäklare, även med gott renommé, som inte kan låta bli att kundragga 61-åringar på detta sätt.

Skälet är enkelt. Bolagen tjänar så grova pengar på avgifterna att de helt enkelt inte kan låta bli att försöka göra egen vinst på den guldgruva som pensionskapitalet utgör.
Vanligtvis gäller frågan om man ska ta ut den allmänna pensionen när man är 61 år (vilket är tillåtet), fortsätta sitt yrkesarbete och satsa hela det uttagna pensionskapitalet i en kapitalförsäkring.

61-åringar är hett byte för finansaktörer som målar upp fantastiska avkastningsperspektiv. Knepet i marknadsföringen är att locka med att öka din pension och tillföra ett återbetalningsskydd (som saknas i den statliga inkomstpensionen).
Lika framträdande är inte informationen om de uppenbara riskerna med kraftigt höjd skatt, 30 procent lägre pension livet ut, de årliga avgifternas urgröpningseffekt, samt risken att börsfall i stället kan göra dig till fattigpensionär.

Dessutom påverkas a-kassan negativt om du tar ut din pension i förtid.Tänk på att om du har ersättning från arbetslöshetskassan, eller kommer att få det i framtiden, påverkas din dagpenning om du tar ut din allmänna pension.

I många fall får du endast 65 procent av dagpenningen om du tar ut pension i förtid. Fråga din arbetslöshetskassa om vilka regler som gäller i ditt fall.
Att denna marknadsföring är ett oskick är både Försäkringskassan och seriösa storbanker eniga om.

Låt mig citera Nordeas försäkringsspecialist i Malmö, Joakim Jidemo:
”Att sätta in dessa pengar i en kapitalförsäkring innebär att försäkringen måste avkasta mer än normalt för att gå plus. Detta för att kunna kompensera både den högre skatten, avgifterna och den lägre pensionen! Den lägre pensionen är ju dessutom livsvarig.
Det innebär att kapitalförsäkringen måste ge duktigt med avkastning för att det hela ska landa på plus.
Vad gäller förtida uttag av pension i syfte att placera dessa i en kapitalförsäkring så är detta något som jag med starkt eftertryck avråder ifrån! Det är mycket svårt att räkna hem denna affär som jag ser det.”

Birgitta Piper