Ska sambon köpa in sig eller bli hyresgäst?

FRÅGA Min särbo och jag ska bli sambor och flytta in i huset som jag äger. Vi är båda skilda med två barn var. Jag har hus med trädgård och har satsat ganska mycket på möbler och inredning de senaste åren. Han har en hyresrätt med väldigt lite möbler. Han har sparade pengar från bland annat en tidigare husförsäljning. Våra frågor:

1. Vad händer om han köper in sig som delägare? Vad skulle vi båda förlora/vinna rent ekonomiskt och juridiskt? Jag har ett lån på 900 000 kr. Huset är värt cirka 3 miljoner kr. Han skulle i så fall behöva ta ett lån på cirka 1,5 miljon. Hur påverkar det mig?

2. Vilka kostnader bör vi dela på om han inte blir delägare utan endast bor i huset? Självklart delar vi på kostnader som mat, sopor, el, vatten, värme, bredband osv. Lika självklart står jag för räntekostnader, amorteringar och större investeringar. Men hur beräknar man en rimlig ”hyra”? Hur gör man med löpande reparationer och underhåll?

3. Om vi separerar, vad är då rimligt att han tar med sig? Jag vet att sambolagen säger att var och en äger det som man tar med sig in i den gemensamma bostaden och att det som köpts gemensamt ska delas upp. Men är det rimligt att han får mer eftersom han i så fall
i princip skulle stå på bar backe?

Blivande sambo

 

BIRGITTA Snälla rara. För jösse namn. Krångla inte till era ekonomier. Håll dem isär. Trassla inte in er med att han ska ta lån för att köpa in sig i ditt hus. Det skapar bara problem. Ni har ju båda särkullbarn som har rätt att ärva sin förälder direkt vid dödsfall. Det betyder att hans två barn har rätt att ärva pappans andel av huset omedelbart efter hans död. Till fulla marknadsvärdet om de så kräver. Och tänk om ni vill gå skilda vägar. Ska ni då dela på huset? Vem ska lösa ut vem och vem har rätt att bo kvar i huset? Som då inte längre är ditt helt och hållet. Släpper du in din sambo som delägare i ditt hus spelar du hasard med din egen ekonomiska frihet och oberoende och dina barns arv efter dig. 

Fortsätt ha delade ekonomier. Skriv samboavtal där ni avtalar bort sambolagens bodelningsregler. Vilket innebär att var och en fortsätter att äga alla sina egna tillgångar vid en separation. 

Om du sedan vill vara generös och dela med dig av ditt ”överflöd” till din – i det läget exsambo – är det upp till dig. Som du själv har nämnt är din sambo inte helt barskrapad. Han har ju kapital kvar från en tidigare husförsäljning. 

Ditt förslag nummer 2 är mycket vettigare och enklare. Han betalar helt enkelt en rimlig hyra till dig. Det du måste lägga ner på ditt hus i renovering och skötsel av ditt hus är ditt ansvar. Precis som tidigare. Du kan anpassa hans ”hyra” till slitage och normal boendekostnad och så klart din boränta. Där kan ni använda offentliga standardberäkningar. Skatteverket ger allmänna råd om rekommenderade genomsnittshyror för bostäder och lokaler i olika regioner. Med det som utgångspunkt kan ni beräkna vad din sambo skulle betalat i hyra (i din bostad) som utomstående hyresgäst. Det är inte så dumt att ha det fakta-underlaget när ni resonerar om vem som ska betala vad. Tänk också på att sambor inte ärver varandra utan testamente. 

Claes Hemberg i M:s faktapanel gör även han tummen upp för ditt alternativ nummer 2, med samma motivering som jag: Ni flätar inte ihop era ekonomier, det blir enklare att skiljas och du har fortsatt fullständig makt över ditt hus.

Generellt råd. Skriv testamente. Se över era försäkringar och vem som står som förmånstagare. Räkna på vad era särkullbarn ska få ärva och vad ni vill att er partner ska ärva. Avtala bort sambolagens bodelningsregler. Kolla era pensionsförsäkringar. Alla försäkringar omfattar inte arvsrätt för sambor. Spara kvitton för att kunna bevisa vem som har betalat och äger vad.