Ska vi låna ut eller skänka pengar till vår dotter?

FRÅGA Hej Birgitta! Jag är frånskild sedan många år och min exman och jag har två vuxna döttrar. Den yngre dottern skulle vilja låna en summa pengar av sin pappa för investering i en bostad. Pappan har god ekonomi och kan tänka sig detta. Han vill dock att hon ska prata med sin syster om saken, så det inte blir några misshälligheter dem emellan.

Vad är bäst att göra? Att skänka en lika stor summa pengar till vardera dottern vid samma tillfälle? Att komma överens om ett lån till den yngre dottern och ha löfte till den äldre att hon har möjlighet till detsamma om hon behöver? Finns fler alternativ? Vi vill på alla sätt undvika framtida eventuella strul som har med pengar i familjen att göra. Ser fram emot ditt goda råd.

Hälsningar, Amie

 

BIRGITTA Tycker du tänker rätt. Raka rör och begripligt. Det bästa är att pappan talar med sina båda döttrar samtidigt och förhör sig om deras synpunkter och behov.

Men var tydliga med att det är pappan som fattar beslutet. Det är en bra utgångspunkt för att syskonen inte ska kunna ställa varandra till svars för ett beslut de kanske ogillar effekten av i en framtid. Lika för båda samtidigt med samma villkor. Samma summa till båda. Mer rättvist kan det inte bli. Men jag tycker nog att ni bör diskutera hur den dotter som inte direkt investerar i en bostad ska förvalta kapitalet. Det bör ju inte gå till konsumtion, utan till en varaktig och förhoppningsvis växande tillgång. Ett villkorat gåvobrev är kanske ett alternativ för att styra upp användningen. 

Här kan ni också fundera på om det ska vara en gåva eller ett lån. Gåva till barn är alltid förskott på arv, om man inte klart skriver att det INTE utgör förskott på arv. Men man måste inte ge båda barnen samtidigt och det är viktigt att skriva gåvobrev. Man kan också tänka sig att pappan i stället för gåva lånar ut pengar till sina döttrar och i så fall upprättar ett skuldebrev på lånet

Att tänka långsiktigt med 200 000 kronor är viktigt. Mycket viktigt är att inte investera i dyra sparpaket med höga avgifter! Sök bästa hållbara lågprisvariant. Lyssna inte bara på storbankerna!

Låga avgifter är en mycket viktig faktor vid långsiktigt sparande. Fondavgifter äter på växande kapital. 1,5 procent i avgift om året är en grävskopa i ditt växande sparkapital på 20 års sikt. 

Finansinspektionen har delat med sig av ett exempel: Vid ett månadssparande på 1 000 kronor och en avkastning på sex procent per år kommer en fond som kostar en procentenhet mindre (typ 0,5 procent jämfört med 1,5 procent), vilket är den vanligaste skillnaden mellan en indexfond och en aktivt förvaltad fond, att generera nära 175 000 kronor mer i avkastning på 30 års sikt.

Du som kund ska begära förslag på bra fonder, gärna indexfonder. Stå på dig och kräv information om Normanbeloppet på olika, men likvärdiga fonder. Normanbeloppet mäter den faktiska kostnaden i kronor och ören för en fond under 10 år med ett månadssparande på 1 000 kronor.

Kolla med nischbankerna. Både Avanza bank och Nordnet har stora fondtorg. Ring dem. Båda har bra telefonservice. Börja med att gå in och läs på deras webbplatser.