Skulle detta ha retts ut innan skilsmässopappren skrevs på?

FRÅGA Jag är precis nyseparerad efter ett långt äktenskap. Jag har äktenskapsförord på en sommarstuga som jag ärvt av mina föräldrar.

För 15 år sen byggde vi ut stugan och tog ett lån. Vi har delat på lånet. Nu när vi är skilda vill min exman att jag ska betala tillbaka på den del av lånet som han betalat av under åren. Han menar att när äktenskapsförordet skrevs såg det annorlunda ut. Men vi har inget skrivet på detta och skulle detta inte att ha utretts innan skilsmässopappren skrevs på i så fall?

Orolig nyskild

BIRGITTA Egentligen är detta mer ett moraliskt dilemma än ett ekonomiskt. Det handlar så klart i grunden om den osämja som uppstår vid en besvärlig skilsmässa. Man vill liksom ge igen. Din  tidigare man har de facto varit med och betalat för en utbyggnad på ett hus som inte är hans. Men har ni inget skrivet om att du ska ersätta honom för hans ekonomiska insats blir det sannolikt svårt för honom att få rätt vid en juridisk prövning. Om bodelningen är slutförd så tror jag inte att ditt ex har något att komma med genom att begära återbetalning av sin andel av lånet.

I bodelningen ska allt detta ha reglerats. Du får väl gå till dig själv och fundera på om det känns rätt att på något sätt, i någon mån, ersätta honom för hans insats. Men din beredvillighet att gå honom tillmötes hänger kanske på hans attityd i andra frågor vid skilsmässan?