Tycker du att jag bör löneväxla?

FRÅGA Hej Birgitta! Jag är född 1957, tjänar 46 000 kr/månad och klarar mig mycket bra under rådande skattetryck. Äger min lägenhet som är belånad under 50 procent och har cirka 400 000
i fonder. Jag har en bra ekonomi. Min arbetsgivare har ITP-lösning. Jag är singel. Min fråga är om du anser att det är mer fördelaktigt för mig att löneväxla och ta mina framtida löneökningar i pensionsökningar i stället för ökad lön? 

Hoppas höra ifrån dig

 

BIRGITTA Det är bara att gratulera till en tills synes tryggad framtid även som pensionär. Men var vaksam på ”marknadens” nyväckta lansering av löneväxling. Löneväxling kan vara ett vinn-vinn-projekt för både arbetsgivaren och den anställda. Men det kan också utgöra en fälla.

Pensionsekonomen Eva Adolphson på Alecta sänder en mycket skarp varning:

– Det är helt hysteriskt. Pensionsbolag, försäkringsförmedlare, nyckelmedarbetare på företagen; alla ligger på personalavdelningarna om att de ska erbjuda åtminstone sina högavlönade medarbetare att löneväxla. 

– Bakgrunden till hysterin runt detta är att en vanlig löntagare i år bara kan dra av 1 800 kronor för sitt privata pensionssparande – och nästa år ingenting, eftersom det privata pensionsavdraget då helt upphör, förklarar Eva Adolphson vidare. Många vill ändå fortsätta att spara till sin pension. Ett alternativ kan då vara att avstå lön för att i stället öka på insättningen till sin tjänstepension. Ordet ”löneväxling” drar ju också i gång psykologiska mekanismer. Visst låter det smart? Men det är inte alltid löneväxling är att föredra, ens för personer som efter löneväxlingen har en månadsinkomst runt 40 000 kronor eller mer. 

Vid löneväxling avstår du en del av lönen. Pengarna används i stället för att förstärka din pension via en extra tjänstepension. Eftersom löneskatten på den pensionsförsäkringen är lägre än de sociala avgifterna, kan du i bästa fall få ut mer i pensionssparande än den lön du har avstått från. Skillnaden är 5,8 procent. 

• Men observera: Alla arbetsgivare erbjuder inte motsvarande positiva skillnad i pensionsavsättning.

• Se även till att de pengar du sägs tjäna på en löneväxling inte äts upp av höga avgifter (en hög avgift är allt över 1 procent) på tjänstepensionen. Du ska därför kräva en konkret beräkning på hur mycket avgiften i tjänstepensionslösningen, räknat i kronor på tio års tid, äter upp av det du påstås vinna på löneväxlingen. Denna prislapp på avgifterna heter Normanbeloppet.  

• Tänk på att företag som går med på löneväxling kan ha avtal med en pensionsrådgivare. Kanske blir du hänvisad till ett begränsat urval och för dyrt alternativ. 

• Är det dyrt kan man välja en annan sparform. Ett alternativ kan vara att lägga beskattade pengar i ett ISK, ett skattesubventionerat och deklarationsbefriat investeringssparkonto. 

 • En annan effekt att fundera över är den inlåsningseffekt som en tjänstepension innebär jämfört med en löneökning med tillgängligt kapital. Man ska komma ihåg att pengar man lagt i en tjänstepension inte kan tas ut före 55 års ålder och aldrig som en klumpsumma.

• Löneväxling kan vara ett alternativ om du har kvar en lönenivå på minst 
40 000 kronor efter ”växlingen”. Om inte? Då riskerar du att få lägre allmän pension och sjuk- och föräldrapenning. 

Prata med företagets personalchef och din bank och räkna på hur mycket du vinner eller riskerar att förlora på en löneväxling i stället för en lönehöjning. I den beräkningen ingår även din skattesits.