Vad händer om jag går i pension redan vid 61?

FRÅGA Tänkte kolla lite med dig hur det skulle kunna bli om jag tar ut pension vid 61? Jag har hamnat i en rundgång mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan och är hjärtligt trött på det.                    

Lars-Göran

”Möjligen kan det ändå vara värt att stå ut”

BIRGITTA Anar mig till att du på något sätt sitter fast i fällan: måste söka de jobb som finns, men har noll chans i konkurrens med yngre sökanden. Att du mist jobbet sent i livet. Får under tiden arbetslöshetsersättning från socialförsäkringssystemet under förutsättning att du ”står till arbetsmarknadens förfogande”. Om så är fallet betyder det att du är beroende av olika bidrag för din försörjning. Var medveten om att A-kassa och eventuella sjukersättningar är pensionsgrundande för den allmänna pensionen och den fylls på för varje månad som går.

Det gäller för dig att räkna på: Vad är vinsten – och förlusten – av att ta ut din pension i förtid vid 61 års ålder? Det är än så länge den undre tillåtna gränsen för att börja ta ut sin allmänna pension.

Man kan förlora många tusenlappar i månaden om man tar ut sin pension i förtid. Man brukar säga att pensionen minskar med 7 procent för varje år man tar ut den i förtid. Det omvända gäller om du fortsätter att jobba. Den allmänna pensionen ökar då med 7 procent per år.

Gå in på sajten www.minpension.se Där kan du se hur mycket du sammanlagt får i pension om du tar ut din pension vid olika åldrar. Detta måste du absolut reda ut innan du fattar ditt beslut. På sajten kan du även se din tjänstepension och ditt privata pensionssparande, om du har ett sådant.

Det finns bidrag att söka som tillskott till låg pension. Men var medveten om att rätten att söka bostadstillägg för pensionärer träder i kraft först när du fyllt 65 år. Den gränsen kommer på sikt att höjas, om och när riksdagen tar sitt beslut.

Kan förstå att det känns både hopplöst och själsdödande att befinna sig i ett slags bidragslimbo. Möjligen kan det ändå vara värt att stå ut. Din pension ska du ju leva på under resten av ditt liv.