Vad händer om jag skriver över halva huset på min man?

FRÅGA Är gift och vi har två gemensamma barn. Jag har också ett särkullbarn. Jag äger ett sommarhus och undrar vad skillnaden blir när jag avlider vad gäller barnens arv efter mig, om jag skriver över halva huset på min man respektive låter det vara som det är.

Mormor

BIRGITTA Du är i din fulla rätt att begränsa dina barns arvsrätt till hälften av arvslotten, det vill säga till en laglott. Men vad du inte kan ändra på är ditt särkullbarns lagliga rätt att ärva dig direkt efter din död. Notera att särkullbarnets arvsrätt gäller all din kvarlåtenskap. Inte bara sommarhuset. Vad är syftet med att ge din man halva huset?

Han och era gemensamma barn kommer ju att ärva dig till slut eftersom ni är gifta. Och gemensamma barn inom äktenskap får vackert vänta tills både mamma och pappa avlidit för att få ut sitt arv. Är det kanske så att du vill begränsa ditt  särkullbarns arv så långt det går? I vilket fall. Den här typen av transaktioner är inget för lekmän. Gör det enda rätta. Anlita en skicklig familjerättsjurist/advokat.

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank, sätter fingret på arvets ”delningsekonomi”.

a) Om sommarstugan är enskild egendom ärver ditt särkullbarn som mest 1/3 av sommarstugan, den så kallade arvslotten. Om du väljer att halvera arvet till en laglott ärver särkullbarnet i stället bara 1/6 av sommarstugan.

b) Om din man äger halva sommarstugan så sker efter din död först en bodelning = 50 % av huset är hans och 50 % av huset är ditt. Av din hälft har ditt särkullbarn med full arvsrätt rätt att få ut som mest en 1/3. Det vill säga totalt en 1/6 av sommarstugan. Resterande andel går i arv till din man som då äger totalt 5/6 av sommarstugan. Denna ägarandel fördelas sedan mellan era gemensamma barn när han går bort.

c) Om du väljer att särkullbarnet bara ska få sin laglott och din man står som hälftenägare av sommarstugan medför detta att ditt särkullbarn bara har rätt till hälften av en 1/3 av halva sommarstugan. Detta betyder att du därmed reducerat särkullbarnets arv till 1/12 av sommarstugans värde.

Där har du svaret på din fråga. Men min fråga till dig är, vill du verkligen göra sådan skillnad mellan dina tre barn?