Vad kan få honom att sluta ljuga om sin sambo?

FRÅGA Jag träffade en man för tre år sedan, på en utbildning. Han tog sedan kontakt och vi sågs några gånger. Båda jobbade mycket vilket gjorde att mötena blev korta och inte så ofta.
Jag kände ganska snart att jag var intresserad och att vi hade en kemi. Detta var för mig också den första dejten på flera år efter en separation
– jag blev så glad över att känna något igen. Men efter ett tag började jag undra varför han aldrig kunde ses på helger, det var alltid jobb eller barnbarn. Till slut visade det sig att han inte var singel utan bodde ihop med en kvinna. Jag blev oerhört besviken men ville ändå ge det en chans eftersom mina känslor var så starka. Han sade att de bara var ihop på grund av bostads-situationen.

Nu har det gått tre år, och många helger som han har ställt in, mycket gräl och tjat. Periodvis känns det bra, och han lovar att det ska bli bättre, ”nästa helg ska vi äta middag och umgås”. Jag har gjort slut många gånger eftersom jag känner mig utnyttjad och lurad. Då ringer han och får mig att ge honom nya chanser och så rullar det på. Det som nu hänt är att han har flyttat till ett nytt boende utan min vetskap, med kvinnan. Jag blev oerhört ledsen för att han ljugit och jag har väntat. Nu har jag ställt ultimatum och då hör han inte av sig. Hur kan jag få honom att ge ett ärligt och rakt svar? Så att vi båda kan avsluta det här, eller gå vidare, på ett vuxet sätt?

Älskarinnan

”Du kanske hörde det du ville höra”

PER Tre år en mycket lång tid att vänta och hoppas. Tre år där ingen egentlig förändring skett mellan er. Du önskar att du skulle kunna få honom att ge ett ärligt svar. Det låter som att du redan försökt på många olika sätt utan resultat. Men mot bakgrund av hans tidigare sätt att slingra sig verkar det inte ligga för honom att leverera tydliga besked. En del människor har ett märkligt böjligt intellekt som gör det möjligt för dem att tänja på sanningen och på verkligheten nästan hur långt som helst i alla riktningar. Jag tänker att också hans sambo är drabbad av hans dubbelliv. Även hennes förtroende har han troligtvis svikit.

Du berättar att du gjort slut många gånger men att han då ringt och fått dig att ge honom nya chanser. Jag undrar vad han sagt till dig då, som gjorde att du trodde på honom? Kanske var det snarare så att din önskan att tro på honom, och din längtan efter att ha ett fullbordat förhållande med honom fick dig att höra det du ville? Det är så vi människor gör för att kunna fortsätta hoppas i det längsta.

Det du behöver nu är mod och kraft att söka ärliga och raka svar, framför allt från dig själv. Vad är det du vill höra från honom? På sätt och vis har du fått svar genom att ställa ultimatum vilket inneburit att han inte hör av sig alls. Det är fegt kan jag tycka och helst skulle man önska att han sagt något på ett tydligt sätt till dig så att du lättare kunde släppa taget och gå vidare. Men skulle du kunna tänka dig att hans tystnad är ett svar – om än inte det du önskar?