Vår far har dött och vi är särkullbarn och känner oss helt maktlösa!

FRÅGA  Vår far avled för nio månader sedan. Han var gift med en ny kvinna sedan tio år. Jag och min bror har varit tvungna att begära hjälp av en skiftesman för att över huvud taget få hämta vår fars saker. Hans fru vägrar hjälpa till med skiftet och har dessutom undanhållit värdepapper som inte tagits upp i bouppteckningen.

Vi känner oss helt maktlösa och undrar vad vi särkullbarn egentligen har för rättigheter? Det står i lagen att vi ska få ut vårt arv direkt efter fars bortgång men verkligheten är en annan. Hans fru får bestämma allt och vi har ingen talan.
Dotter
 

BIRGITTA Struligt värre, men inte ovanligt att någon sätter sig på tvären i ett arvskifte och idkar metoden: går det så går det! Att matta ut sina motståndare som då förhoppningsvis inte orkar eller har råd at driva tvisten till sin spets och tvinga fram en korrekt lösning.

Men även i en krångelsituation som denna har den förfördelade parten lagen på sin sida. Det krävs dock både uthållighet och insikt om vilka juridiska verktyg som står till buds.

Det förefaller i vilket fall som det är läge att tvinga fram en så kallad tillläggsbouppteckning med anledning av de tidigare dolda värdepapper du nämner.

Ta hjälp av proffs. Börja med att gå till er fars bank. Där kan ni säkert få hjälp att hitta bra jurist eller advokat. Kontakta även den skiftesman ni tidigare tvingats anlita, som kan hjälpa er att hävda era rättigheter.