Var hittar jag kapitalförsäkringen utan avgift?

FRÅGA I ett tidigare nummer talar du om en kapitalförsäkring utan avgift.
I vilken bank kan man hitta den? Du skriver också att du inte kunde få de fonder du ville, men tidigare i svaret står hur stor del av fondvärdet som försvinner i avgifter. Investmentbolag är ju också en form av fond men utan avgifter.

Har sparat i många år och känner mig lite ”utnyttjad” av bankerna. Syns ju tydligt i din uppställning av avgifternas storlek.

Undrar

 

BIRGITTA Kapitalförsäkringarna är satta under lupp och Konsumenternas Bank- och finansbyrå varnar för svindyra avgifter. För långsiktigt sparande har avgifterna stor betydelse och är därför viktiga att jämföra. Det handlar också om att du går miste om den avkastning du hade fått utan avgifter. Men det finns stora skillnader mellan avgifterna i olika kapitalförsäkringar. Konsumenternas Försäkringsbyrås prisexempel visar att grundavgiften varierar beroende på försäkringsbolag; från cirka 1 kr till 4 000 kr/år och till detta kommer även särskilda avgifter beroende på vald förvaltningsform. 

Nischbankerna Avanza och Nordnet har kapitalförsäkringar utan avgift (några kronor/år) och erbjuder dessutom ett mycket stort fondurval. Även Nordea har en billig kapitalförsäkring, men där kan du inte köpa de fonder du själv väljer och vill ha, utan är begränsad av bankens urval. Det kan finnas fler, men kolla då noga om fondvalet är begränsat. Ofta kan bankerna dessutom ha olika varianter. En med och en utan avgift. 

Sparekonomen Claes Hemberg, i vår expertpanel, kommenterar: Kapitalförsäkringar med avgifter försvaras ofta med att även de medför rådgivning. Men det är sällan värt pengarna. Hellre en gratis kapitalförsäkring och få välja helt själv. Gratis kapitalförsäkringar finns hos Avanza, Nordea, Nordnet, SPP och Skandia. Det kan finnas fler. 

Läs Konsumenteras granskning på konsumenternas.se/spara/olika-sparformer/om-kapitalforsakring