Varför allt detta vatten?

FRÅGA Hur ska man tänka i jakten på bra dag- respektive nattkräm? Jag är nöjd med de jag har från hudvårdssalongen – Exuviance – men tycker att de är väldigt dyra. Har hämtat prover från diverse märken som säljs på apoteket och andra butiker men blir fundersam när jag ser att den första och därmed största ingrediensen är aqua/vatten. Hur bra är hudvårdsprodukter från butik jämfört med salong?
Jeanette Klättborg i Stockholm

NINNA Vatten finns i de allra flesta hudkrämer och det hjälper till att lösa andra ingredienser som gör att krämen blir mer kosmetiskt tilltalande och lättare att smörja in.

I dag finns det mycket hudvård med hög kvalitet på apoteket och många franska märken har hittat hit som till exempel La Roche-Posay, Nuxe, Vichy och Avène. Jag har själv använt en La Roche-Posay kräm under sommaren och varit helnöjd.

Mitt råd är att leta bland de märken, Eucerin är ytterligare ett, som har produkter för olika hudtyper och som löser olika problem. Hur bra en salongsprodukt är jämfört med en butiksprodukt är svårt att svara på men generellt är det så att en dyrare produkt innehåller en större koncentration av de aktiva ingredienserna.