Vem ärver om vi dör samtidigt?

FRÅGA Jag är gift sedan 15 år. Vi har särkullbarn och vi har äktenskapsförord. Vem ärver om den ena parten går bort? Vem ärver om vi båda dör samtidigt?  Vi vill båda kunna leva kvar i orubbat bo. Vad gör man?

 Med vänlig hälsning Lotta 

BIRGITTA Att få leva kvar i orubbat bo när livskamraten är död, är en förhoppning och föreställning som väldigt många svenskar tror går att realisera med juridikens hjälp. Men tyvärr. Det finns inga sådana garantier.  

Visst. Som gift ärver du din man. Men bara till fullo och i orubbat bo, om ni har gemensamma barn. Inte om ni har särkullbarn.

För vad som är avgörande är; att särkullbarn har rätt att få ut sitt arv (minst sin laglott) direkt efter det att en förälder avlidit. 

Det kan betyda att den efterlevande kanske inte har ekonomiska möjligheter att lösa ut särkullbarnen och därmed måste sälja bostaden = krossad dröm om orubbat bo.

Dör ni båda samtidigt då ärver era respektive barn sina föräldrar i enlighet med era testamenten, äktenskapsförord, möjliga gåvobrev och eventuella förbehåll om enskild egendom. 

Även försäkringar kan finnas med i bilden.

Som så ofta – måste jag även i detta svar – försöka  trumma in budskapet  till alla de oroliga människor som hör av sig – när det gäller den här sortens viktiga och livsavgörande juridiska frågor:

TVEKA INTE ATT GÅ TILL ADVOKAT ELLER JURIST.

Det kostar inte så mycket som ni tror i arvode och är värt varenda öre: både ekonomiskt och mänskligt 

Och SKRIV TES TAMENTE.