Vem tömmer min lägenhet när jag dör?

FRÅGA Jag är 60 plus, ensamstående utan barn. Bor i en hyresrätt. Om jag plötsligt skulle bli svårt sjuk eller plötsligt avlida, vem tar hand om (tömmer) min lägenhet? Tillsätter kommunen någon? Jag vet att det finns en gräns för hur mycket man får ha i banktillgångar om man söker kommunalt bostadstillägg efter pensionen. Räknas det belopp jag har i privat pensionssparande in? Har cirka 188 000 kr.
Hälsningar från Anonym

BIRGITTA Gränsen för vad man får äga i tillgångar för att få kommunalt bostadstillägg är mycket riktigt 100 000 kronor. I den bedömningen ingår även pensionskapital. Du ligger över gränsen för att beviljas bidrag. Men självklart ska du ändå fråga kommunen vad som gäller i ditt fall.

Vad som händer efter ens död är ytterst familjens, släktens, vännernas, eller om man saknar närstående, samhällets ansvar. Men det är klart att man kan förbereda sin död. Det tycks också ha blivit många 60-plussares sido-sysselsättning. Det är nu man ser med egna ögon att livet har en bortre gräns. Då är det bra att ha koll på sina försäkringar; vilka har jag och vem ärver dem? Många försäkringar glöms ofta bort av dödsboet, eller så saknar man kännedom om dem. Det kan vara begravningsförsäkringar, men även livförsäkringar, åtaganden från arbetsgivare och fack, olycksfalls- och reseförsäkringar och vissa hemförsäkringar. 

Jag tycker att du redan nu ska se ut en person som du respekterar, varför inte en jurist, som du ger i uppdrag att ta hand om dina tillgångar och tillhörigheter och att agera bouppteckningsman. Ett sådant avtal kan du förvara, med kopia, hos din bank eller på en advokatbyrå. 

Du ska också redan nu skriva ett testamente eller uppdatera ett tidigare där du anger vem som ska ärva och hur och var du vill begravas. Där kan du också notera vem du vill ha som bouppteckningsman/ -kvinna. 

Bra att veta rent allmänt är att samhället träder in och ser till att var människa i Sverige får ett värdigt slut. Saknas närstående, är det kommunens socialtjänst som ska ordna begravningen. Saknar den avlidna egna medel, bekostar kommunen den. Begravningsavgiften som betalas via skattsedeln täcker bland annat kostnader för kremering, ceremonilokal, gravplats under 25 år och vissa transporter. 

Det kan tyckas osmakligt att tala om döden som vore det en affärsuppgörelse med eftervärlden. Men det är ju lite så det fungerar.