Vi är gifta och har särkullbarn – borde vi skriva testamente?

"Vi har särkullsbarn och äger en bostadsrätt värd 2 miljoner kronor, men har inte skrivit testamente – är det dags?" M:s ekonomiexpert Birgitta Piper svarar.

FRÅGA Jag undrar hur vi ska tänka om framtiden, när en av oss inte finns kvar? Vi är 66 och 68 år gamla, gifta sedan 20 år tillbaka, med var sitt särkullbarn från tidigare äktenskap. Vi äger en bostadsrätt tillsammans, som är värd drygt 2 miljoner kronor, plus lite sparkapital. Vi har inte skrivit testamente (är det dags?). Vi vill gärna att efterlevande ska får bo kvar.
Orolig

BIRGITTA PIPER Tyvärr. Det går inte att ”runda” behovet att anlita en bra familjerättsjurist. Ni bör inventera alla era tillgångar inklusive pensionsförsäkringar av olika slag. Och kolla alla förmånstagarförordningar. Ni vet ju båda att särkullbarn ska ärva sin förälder direkt efter ett dödsfall, minst sin laglott (krävs testamente där arvslotten begränsas till laglotten, alltså halva arvslotten). Det går inte heller att runda.
I alla fall inte om man vill undvika ett rättsligt efterspel där ett barn går till domstol för att kräva ut sitt arv. Ni har statistiskt många år kvar att leva. Men att förbereda sin död i god tid är ingen dum idé. Att skriva testamente om hur ni vill fördela ert arv är att ta ansvar för även era barns framtid.

Hur ni gör det på bästa sätt med era egna givna förutsättningar bör ni absolut reda ut med hjälp av en jurist. En buffert i en kapitalförsäkring för att kunna lösa ut särkullbarn ger trygghet.