Vi har inget samboavtal – är vi ändå sambor efter 15 år i mitt hus?

"Vi har bott tillsammans i 15 år i ett hus som jag äger, utan att skriva något samboavtal. Räknas vi då som sambo?" Vår expert Birgitta Piper svarar.

FRÅGA När räknas man som sambo? Vi har bott tillsammans i 15 år i ett hus som jag äger, utan att skriva något samboavtal. Räknas vi då som sambo?

Barbro

BIRGITTA PIPER Ett enkelt svar på din fråga är JA. Ni räknas definitivt som sambor. 15 år är god marginal. Ett samboavtal är nämligen inget ”äktenskapsbevis” för sambor. Ett sådant avtal betyder endast att man avtalat bort sambolagens bodelningsregler. Med sambor menas två ogifta personer ”som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll.”

Huvudregeln säger att förhållandet ska ha varat längre än sex månader. Vänner som bor ihop räknas däremot inte som sambor. Var du är folkbokförd spelar ingen roll, vilket många sambor felaktigt tror. Det kan med andra ord bli rejäla problem om man blir osams och tror att man kan dra sin kos hur som helst.

Med ett samboskap följer att det är sambolagens regelverk som gäller. Som att en bostad, som införskaffats för att vara parets gemensamma hem, betraktas som samboegendom. Oavsett vem som betalat. Och samboegendom ska delas lika netto vid en separation. Såvida man inte skrivit ett samboavtal som säger att sambolagens bodelningsregler inte ska gälla.

Som samboegendom räknas bostad, husgeråd och bohag som man skaffat för gemensamt bruk. En annan viktig skillnad mellan att vara gifta och att vara sambor är att sambor inte ärver varandra utan testamente. Din fråga tyder på att du tycks vara mån om att ditt hus ska förbli ditt hus om ni delar på er? Men har du ägt huset innan ni flyttade samman så ska det enligt sambolagens regelverk inte betraktas som samboegendom. För säkerhets skull kan ni ändå skriva ett samboavtal som avtalar bort sambolagens bodelningsregler, vilket i klartext betyder att ditt hus inte ska utgöra samboegendom.