Vilken fond ska jag välja?

Jag har en del pengar i gamla allemansfonder, som jag inte har rört trots många oroligheter på börsen under årens lopp och som har gått med en hel del vinst. Nu har jag gått i pension och vill ha en säkrare placering. Vilket är vettigast; låta dem vara kvar, flytta till räntefonder, sätta in pengarna på ett sparkonto med hyfsad ränta? Du har kanske flera förslag.

Nybliven pensionär

SVAR: Allemansfonderna var banbrytande när de infördes år 1984. De var, så vitt jag minns, den första produkten med skattesubventionerat privat pensionssparande. Enkelt uttryckt: Man fick skatteavdrag för att spara. Då var dessa fonder alldeles utmärkta sparalternativ. Men nu, 24 år senare, har allemansfonderna spelat ut sin roll och fått skarp konkurrens av moderna och billigare fonder.
Byter du från allemansfond till en modern fond så kan du som exempel sänka din av gift från 1,5 procent ner till 0,5 procent, beroende på vilken fond du väljer. De billigare hittar du under rubriken indexfonder. Och låga avgifter hittar du bland annat i nätbankernas fondutbud. En variant är att välja hälften global indexfond och hälften svensk indexfond. Då har du samma balans som tidigare.
De pengar du skall använda närmaste en till två åren kan med fördel sättas på ett sparkonto med hyfsad ränta och med insättningsgaranti. Men observera: Välj en välrenommerad och stabil bank.