Vill hon inte ha kontakt med mig?

FRÅGA En barndomskamrat – vi var kamrater genom hela uppväxten – flyttade till ett annat land. Själv flyttade jag till södra Sverige.

För några år sedan skilde hon sig, och så en dag när jag var på besök i barndomsstaden mötte jag henne. Sedan fortsatte vi att träffas, alltid på mitt initiativ. Hon hörde aldrig av sig, varken per brev eller telefon, max med ett julkort varje år. Men när jag föreslog ett möte så var hon alltid positiv. Jag har talat med henne om att jag vill att hon också tar kontakt om hon nu vill träffa mig. Då sa hon: ”Du får inte tro att jag inte vill träffa dig, men jag är så dålig på att höra av mig.”

När vi ses känns det som att hon gillar mig. Ändå har jag tröttnat, jag vill också ha! Saknar henne. Vår kontakt betydde mycket för mig (och det har jag sagt till henne).

Alltså, jag begriper inte. Kan det vara så att hon egentligen inte vill ha någon kontakt med mig och att hon inte klarar att säga det? Det är så svårt att förstå denna avstängdhet och oförmåga till turtagning.

Närking

PER Jag begriper att det känns omåttligt tjatigt att alltid vara den som tar initiativ. Det väcker tvivel på hur ömsesidig vänskapen egentligen är. Det är inte riktigt, riktigt tillräckligt att hon tycker att det är trevligt när ni ses. En någorlunda jämn fördelning av initiativ är också ett uttryck för balansen i ett förhållande, oavsett om det handlar om kärlek eller vänskap. Jag tror alla som läser kan känna igen sig i din situation och tänka tillbaka på vänner man haft som var precis sådär usla på att höra av sig. Tänker vi ett varv till så kommer vi säkert på förhållanden där vi själva varit den som inte tagit initiativet. Hon kanske verkligen är dålig på att höra av sig. Sedan kan det bero på slöhet eller andra trösklar i hennes personlighet – men det beror nog inte på att hon inte vill ha kontakt eftersom du märker att hon uppskattar när du hör av dig och är glad när ni ses. Om det är så att denna trista sida hos henne drar ner värdet av era möten när ni väl ses så måste du säga det till henne i klartext och ställa ett ultimatum: om ni ska ses igen så ska det bli på hennes initiativ.

Jag får dock intrycket att du inte är riktigt där. Det kanske är så att du får acceptera att hennes behov av att träffa dig är lite mindre än ditt att vara med henne. Men då måste du stå ut med den obalansen och sluta hoppas på att ni ska känna likadant.