Behåll vitaminerna i maten

Visste du att 44 procent av c-vitaminerna försvinner när du kokar broccoli? Vattnet driver ut vitaminerna under kokningen. Det kan du motverka genom att ångkoka dina grönsaker, då försvinner bara 24 procent av vitaminerna.

 

De som har plats och pengar över kan skaffa en ångugn att ångkoka sina grönsaker i. Om en sådan inte passar dig ska du se till att grönsakerna kokar så kort tid som möjligt. Koka grönsakerna på svag värme. Enzym kan inaktiveras och ta bort vitaminerna om du kokar dem för varmt.   Spola dem sedan med kallt vatten efter så kokningen av grönsakerna stannar av.

Frysta grönsaker ska inte kokas alls utan bara bli värmda. Ett annat tips är att inte salta kokvattnet. Kaliumet i grönsaken och saltet byter nämligen plats och kaliumet går till spillo.   
   Att äta grönsaker råa är förståss bäst eftersom alla vitaminer finns kvar då!

Av: Sofia Lindblom

NUVARANDE Behåll vitaminerna i maten
NÄSTA Du kan förebygga demens