Cathrine Shück testade först dieten på sig själv. Nu vill hon hjälpa andra kvinnor att få ordning på midjemåttet och må så bra som hon själv gör.
– Jag har aldrig varit så stark som nu, säger hon.

Det låter helt galet. 800 kalorier per dag i åtta veckor. Vem klarar sig på det? M-magasins hälsocoach Cathrine Schück menar att dieten inte fokuserar på vikten, även om man går ner, utan på att må bra.

– Det är viktigt att man äter sig mätt. Annars funkar det inte. Men det är inga problem med rätt bränsle!

8/800-metoden bygger på den brittiske läkaren Michael Mosleys blodsocker-metod, och handlar om att äta 800 kalorier under 8 veckor. Cathrine Schück har lagt till att dra ner på eller eventuellt utesluta mejeriprodukter.

I korthet handlar det om:
Vad vi brukar kalla medelhavskosten: fisk, räkor, kyckling, kalkon, griskött, nötkött, frön, nötter, baljväxter, olivolja, ägg, grönsaker. I Mosleys diet ingår helfeta mejeriprodukter.

Naturlig rörelse varje dag: ta trapporna, promenera, cykla. Du stärker kroppen och håller ner blodsockret. Men gå inte ut för hårt. Öka rörelsen successivt. Sikta på 10 000 steg per dag + några enkla styrkeövningar.

Återhämtningen är superviktig. Stress skapar sug på snabba kolhydrater och kan ge sämre sömn.

Undvik färdigmaten och den snabba kolhydratmaten (fruktjuice, vitt bröd, pasta, pizza, potatis, ris, chips, frukt-yoghurt och sötade flingor).

Drick ordentligt med kalorifri dryck varje dag.

Cathrine beskriver läget för många kvinnor när vi blir för runda och tappar lite livslust:
Vi hetsäter en viss typ av mat. Det behöver inte vara godis. Det kan vara ost.
Vi överdoserar lätt. Hittar något som bara är så gott och kan sedan inte sluta.

– Genom att skaffa en kalori- och kolhydratrestriktion blir det lättare att ta ett tårfyllt farväl av det där som helt enkelt blir FÖR gott för oss.

Hon berättar att hon som jobbat med hälsa i alla år plötsligt som 60-åring aldrig varit i så god form.

– Jag har kondis som en 25-åring. Det är så härligt när kroppen orkar så mycket, säger hon nästan lite ”frälst”.

Efter de åtta veckorna då. Vad gör man då?

Cathrine säger att en del väljer att fortsätta ytterligare ett par månader med dieten. Andra äter mer men håller sig gärna till medelhavsdieten.
– Det är så skönt att må så bra och känna sig så stark, säger hon.

Cathrines dagsmeny (ur boken Nystart med succédieten 8/800, Expressen).

FRUKOST

frukost 800 oktober15692.jpg

Foto: EXPRESSEN

Äggröra med avokado & blekselleri, 330 kcal
(1 portion)

• 1 hårdkokt ägg
• 2 skivor kokt eller rökt skinka
• en bit blekselleri
• 1 tomat
• 0,5 avokado
• gräslök
• salt
• peppar

Tillbehör:
En bit fröknäcke (se recept här under. Kan bytas mot båtar av paprika eller endiveblad. Sparar ca 30 kalorier per portion)

Att dricka till:
• 2 dl morotsjuice

Gör så här:
1. Skala och hacka ägget.
2. Strimla skinka och blekselleri.
3. Skär tomaten i mindre bitar.
4. Mosa avokadon och rör ihop allt. Smaka av med salt och peppar.
5. Toppa med gräslök. Servera med fröknäcke och morotsjuice.

Fröknäcke, ca 50 bitar (kan smaksättas med 2 tsk stött anis, fänkål och kummin):

• 1 dl solroskärnor
• 1 dl sesamfrö
• 1 dl pumpafrö
• 0,5 dl hela linfrön
• 2 msk pofiber
• 1 msk fiberhusk
• 2 dl kokande vatten
• 2 msk olivolja
• 0,5–1 tsk havssalt
• flingsalt att strö över

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Koka upp vatten, häll på olivoljan. Koka upp på nytt.
4. Häll vätskan över fröblandningen och rör om ordentligt.
5. Smaka av med salt.
6. Häll genast upp på plåt, 30 x 30 cm, med bakplåtspapper.
7. Sprid ut till en tunn kaka. Strö över lite flingsalt.
8. Grädda i 45 minuter.
9. Ta ut plåten och markera fyrkanter med degskrapan.
10. Stäng av ugnen och sätt in brödet för att torka i en halvtimma.

LUNCH

mellamål 800 oktober15791.jpg

Foto: Martin Cecderblad

En burk soppa – to go, 125 kcal

(1 port)

• 30 g bladspenat
• 30 g böngroddar
• 50 g morot i stavar
• 30 g broccoli, små buketter
• 0,5 dl syrade bönor (ex Tistelvind)
• 0,5 dl kimchi (ex Arirang)
• 1 msk finhackad koriander
• 2 dl vatten
• 1 tsk lantbuljong

Gör så här:

1. Bottna burken med bladspenat och böngroddar och packa ihop dem väl i botten.
2. Fyll på med morötter och broccoli.
3. Lägg på bönor och kimchi.
4. Toppa med koriander (helst vid servering, men det går också att låta den ligga i burken) och sätt på locket.
5. När det är dags att äta. Värm vatten, rör ut lite lantbuljong i det varma vattnet och häll över innehållet i burken. Låt det stå i 2 minuter.

MIDDAG

Foto: EXPRESSEN

Ugnsbakade kycklinglår fyllda med basilika, 315 kcal

(1 portion)

2 kycklinglår
100 g pimientos de padrón (el paprika)
8 cocktailtomater
färsk basilika
färsk rosmarin
flingsalt
svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lossa försiktigt skinnet på kycklingen. Peta varsamt in en rejäl kvist basilika under skinnet.
3. Fördela kyckling, pepparfrukter och tomater i en ugnsfast form på en bädd av färsk rosmarin.
4. Krydda med flingsalt och svartpeppar.
5. Stek i ugnen i cirka 25–30 minuter.

 

(F) 8 800 180120
Recepten och bilderna kommer från boken Nystart med succédieten 8/800 (Expressen). I januari kommer en uppdaterad bok ut med nya recept.

Läs mer om Cathrine och metoden på www.schuck.se