Detta är sanningen om mogen doft

Luktar äldre och yngre kvinnors underliv olika? Det hävdade författaren Stig Larsson för snart två år sedan om varför han föredrog yngre kvinnors ph-värde.

Nu har ämnet kommit upp i kulturdebatten igen, till exempel i tidningen ETC. 

Där berättar Ebba Witt-Brattström att Aktuellt ville att hon skulle kommentera Stig Larssons snart antika åsikt, apropå att debatten om kulturmannen fått ny fart.

Därför återpublicerar vi vår artikel av Malena Ivarsson från 2013 igen! En favorit i repris!

Sanningen om mogen doft

Bara gubbsjuka? Eller är det sant – som författaren Stig Larsson sa i tv – att mogna muttor inte luktar lika gott som unga?

Här ger sexrådgivaren Malena Ivarsson svar på tal.

l Själv är han 58, Stig Larsson. Den geniförklarade författaren, poeten, dramatikern, regissören, kritikern. Också känd för sin förkärlek för riktigt unga kvinnor.

Men vad var det egentligen han sa (november 2012) hosMalou von Sivers i tv-programmet Efter tio?

Jo, så här:

– Tjejens pH-värde i vaginan förändras drastiskt fem år efter att hon har kommit i puberteten. Det är ju det som gör att tjejer smakar syrligare, va.

Apropå att slicka, alltså. Och apropå att han också har sagt (i tidningen Darling, bland annat) att alla män tänder på 13-åringar och att det inte kan vara roligt att ha sex med kvinnor över 45.

Sedan dess har min mejlbox svämmat över av mejl från 50-pluskvinnor. En del är arga och säger att Stig Larsson förmodligen inte har någon erfarenhet av mogna kvinnor eftersom han ju bara raggar unga tjejer.

Andra är oroliga och vill veta vad ett normalt pH-värde är – och vad det betyder för lukten: Vad man ska göra för att få en väldoftande slida?

En som har stor erfarenhet av kvinnors underliv är gynekologen Rika Hammarström på Akademikliniken i Stockholm. 

– Nästan alla kvinnor råkar ut för bakteriell obalans någon eller flera gånger i livet. Det stämmer att det kan ge dålig lukt – men det beror inte på åldern, utan kan ha olika orsaker, slår Rika Hammarström fast.

– Slidan har ett pH-värde på omkring 4,5. Den sura miljön upprätthålls av slidans mjölksyrabakterier (lactobacillus), som ser till att det råder en passande balans mellan de mikroorganismer som naturligt lever i slidan. Men om de trängs undan av oönskade bakterier kan pH-värdet öka och bland annat ge dålig lukt som följd, förklarar hon.

Alltså: Luktar slidan illa (ofta lite åt fiskhållet) beror det inte på vilket år man är född – utan på bakterier. Läkarna kallar det bakteriell vaginos. Och har man det ska man gå till doktorn.

Men. Ibland har man inga symtom. Eller i varje fall inga symtom som kvinnan själv märker av.

– Många som känner sig ofräscha i underlivet, till exempel för att de har illaluktande flytningar, tror att de har svamp och behandlar sig själva med receptfria svampmedel. Men det hjälper inte mot bakteriell vaginos, säger Rika.

Svamp ska vanligtvis behandlas med antibiotika. Man kan få svamp efter till exempel en behandling med penicillin, men obs, svamp luktar inte!

Och kom ihåg: Alla kvinnor har flytningar – mer eller mindre och av olika typer.

– Flytningar behövs för att slidans slemhinna ska må bra, säger Rika. I livmoderhalsen finns körtlar, som tillsammans med sekret från slidväggarna jobbar för att de hälsosamma mjölksyrabakterierna ska trivas. De är som små soldater som minskar risken för infektioner. Så man ska inte försöka få bort flytningar! De är normala, de ska vara där.

I puberteten, vid ägglossning, före mens och vid sexuell upphetsning ökar flytningarna. 

– Man behöver inte bry sig om dem om de inte ändrar färg, eller blir gryniga, luktar illa eller kliar, konstaterar Rika Hammarström.

Så hur ska en frisk slida lukta?

– Nästan som filmjölk!

Och om den inte gör det?

– Ja, då kan det bero på hormon-obalans, säger Rika. Illalukt efter klimakteriet beror på att bakterier lätt förökar sig om slemhinnan i slidan är tunn, skör och ömtålig, på grund av östrogenbrist. Då kan man lätt få en inflammation som heter atrofisk vaginit och som kan ge en otrevlig lukt. Det åtgärdas lätt med östrogentillförsel!

– Men huskurer med yoghurt ska man undvika. Tillför i stället Lactal eller Vivag, som finns på Apoteket och är receptfria. Men kom ihåg: Det är ofarligt att ha ett något förhöjt pH-värde i slidan! Och det smittar inte ens partner.

Hur vet man hur man luktar? Kan vi kvinnor göra precis som Stig Larsson säger i sin senaste bok: Att han luktar på sin byxa innan han går ut?

– Ja, man kan märka dålig lukt på sina trosor eller man kan känna av lukten ibland själv när man går på toaletten, säger Rika Hammarström. Och man får inte glömma att äldre män har mycket problem med dålig lukt – annars skulle nog inte Stig Larsson, som han skriver att han gör, lukta på sin byxa innan han går ut.