Varför inga coacher i terapiguiden?

 

• Varför rekommenderar ni att man ska vända sig till en legitimerad psykoterapeut?

En legitimerad psykoterapeut är godkänd av Socialstyrelsen. Det borgar för både kunskap och erfarenhet. Självklart finns det duktiga terapeuter utan legitimation, men en legitimation är en säkerhet för klienten, precis som läkarens legitimation är för patienten.

• Ni skriver om psykoterapi utan att ta upp coachning – hur kan det komma sig?

Coacher är inga psykoterapeuter fast de kan ligga nära kognitiv beteeendeterapi. En coach är mer fokuserad på problemorientering och på att röra sig mot ett mål. Kostnaden för psykoterapi och coachning är dock ungefär densamma.

• När det gäller parterapi står det bara om KBT-terapi. Vet ni inte att det finns psykodynamisk terapi också?

Självklart. De flesta terapier finna inom de båda skolorna – den psykodynamiska och den kognitiva.  Vi ville i vår terapiguide presentera så många varianter på psykoterapi som möjligt och kunde förstås ha varit ännu tydligare. Men i dag finns såväl renläriga terapeuter som terapeuter som blandar kognitiva och psykodynamiska teorier i sin metod.

• Terapi är dyrt – vad gör man om man inte har några pengar?

Det finns tre sätt: 1. Om en psykiater bedömer att du har svåra psykiska problem, kan du beviljas landstingsstödd terapi. 2. Du kan också välja att gå till en psykoterapeut som också är läkare. Då gäller högkostnadsskyddet. 3. Ett alternativ är att vända sig till kyrkan och deras kostnadsfria själavård. En präst eller en diakon är visserligen inte några psykoterapeuter, men många upplever ändå att de fått stor hjälp av kyrkans stödsamtal.