– Nu lägger vi undan alla skärmar!

Farmor Amelia Adamo har barnbarn från tre till fjorton år. Här tipsar hon om böcker med berättelser som fängslar och bilder som stöder läsningen.

Ladda inför sommarlovet!

2–5 ÅR

• BRUNO ÅKER BUSS av Anna Ribbing och Cecilia Heikkkilä, (Rabén&Sjögren). En plastad hård liten bok om glädjen i att få plinga på bussen. Igenkänning. Pekbok.

• BILAR PÅ VÄG av Hanna Albrektson. (Lilla Piratförlaget). Alla slags bilar i kö, från glassbil till grävskopa. Ungefär som det ser ut på gatorna. Pekbok med roliga illustrationer som är lätt att prata kring.

• VEM STÖR? av Stina Wirsén (Bonnier Carlsen). Om pappahunden, lilla hunden och nallegrisen, så kära figurer. Relationssdrama i varannanveckasfamiljen. Mycket svällande känslor med lycklig utgång i den underbara serien. Favorit hos 3-åringen och vi läser om och om igen.

• ALLA BAJSAR av Katie Daynes (Tukan förlag). Bajs är ett kärt ämne för de små. Den här boken har vi tittat mycket i. Alla bajsar, men vart tar det vägen n är man spolar? Eviga frågor för varje liten parvel som här avhandlas på ett alldeles utmärkt sätt och med roliga teckningar.

• ORKESTERN av Chloé Perarnau (Lilla Piratförlaget). Här läses nästan inget, här letas orkestermedlemmar som är på drift jorden runt. Du lär barnen instrument och de får bekanta sig med olika kulturer. Mycket att prata om och du måste skärpa blicken. Det är inte helt lätt för en farmor, på med brillorna. Men med lite ledtrådar så lyckas jag och 4-åringen.

• DINODELUX av Sarah Shephard, utmärkt påkostad pysselbok med klistermärken. Författaren är faktanörd och vet allt om dinosaurier. Färgrikt, roligt och fullt av bra kunskap. Finns också som vanlig läsebok utan klistermärken och pyssel.

5–7 ÅR

MOD & MAKT Dom som bestämmer av Lisen Adbåge är en bok som ger kraft till de tysta, om att få lov och mod att säga nej till dem som alltid tar över, exempelvis på förskolan. Jättebra utan att vara för pekpinnig.

ÄLDRE SPELAR ROLL En glömsk mormor försöker hålla ordning på en tävlingstokig mamma och barnbarn. Frallan är bäst av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge triggar humoristiskt fantasin och lusten att vinna,
i alla fall över mamman.

SNYFT Så många gånger vi småsnyftat åt Adam och hunden Rufus, och hur räddningen kommer via katten Missan och Sonia. Den långa vandringen av Martin Widmark och Emilia Dziubak  är vacker med ont som hotar och gott som vinner. Som det ska vara i barnböcker.

8–11 ÅR

MYS-DECKARE Sherlock Holmes och den försvunna diamanten av Sam Hearn är lättläst, spännande och rolig. Huvudpersonen John Watson måste vara smart för att hitta den stulna ädelstenen. Ingen fantasy, ingen underjord och inga farliga mystiska krafter. Vi läste om den direkt.

PAX FÖR PAX Näst sista av tio
i serien av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson är Maran, läskig action och magi med Mariefred som spännande bakgrund. Vi läste ett kapitel varje kväll. Boken finns också som ljudbok, och för den som blivit ett riktigt fan kan man gå en upplevelse-vandring genom Mariefred och de viktigaste platserna. Vandringen kan laddas ner i appen Guidly.

SORG Rose Lagercrantz är en mästare i att förstå hur det kan kännas om man är en liten flicka med stor längtan. Lycklig den som Dunne får (del 6), med teckningar av Eva Eriksson , har ett inte helt ovanligt tema: en flickas mamma är död, pappan sörjer och åker till Rom (är italienare) – och så händer det saker. Total uppmärksamhet, för hur ska det gå?

MARIA WERNS SON Deckarförfattaren Anna Jansson har skapat en liten fiffig barndeckare om polisen Marias son Emil. Enkla brott i charmig och lättläst bok med gulliga bilder av Mimmi Tollerup. För oss som älskar Visby är serien alldeles självklar. Kattjuven och Lotterifusket heter de två senaste.

TJEJPOWER En ljuvlig bokserie för nedtryckta och rädda är Handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund . Eller har för stora öron, som Lisa som bor hos mormor. Men Lisa får superkrafter via en handbok och klarar av sina fiender så de häpnar. En bra tjejbok som ger kraft.

12–15 ÅR

SJÄLVMORD Sashas mamma hade psykiska problem och tar sitt liv, och Sasha gör en lista på sånt som hon måste göra för att inte bli som mamman, till exempel klippa av håret. Som det flyter i Comedy queen av Jenny Jägerfeld  – vi blir utmattade men lyckliga.

RASISM En amerikansk bästsäljare som är spännande, viktig och rasande bra. The hate U give av Angie Thomas  är också en utvecklingsroman, om en tonåring som till slut vågar stå upp för sig själv. Många citat på engelska, vilket gör boken extra attraktiv för de unga.

FÖR KÄRLEKSNYFIKNA Den första, den som är full av svek, osäkerhet, pirr och längtan. Och till det kroppens alla plötsliga pubertetssignaler. Karta för förälskade och andra vilsna av Johanna Lindbäck är en cool bok för fjortisar, inklusive referenser till ett liv med trådar till allt som händer på nätet.

MILJÖTÄNK Philip Pullman är en älskad fantasyförfattare, och Lyras färd gör oss medvetna om ekosystemets bräcklighet. Läs en mästare!