Ljudboksutvecklingen är en revolution! Från att ha varit ett hjälpmedel för synnedsatta och dyslektiker har det blivit en mångmiljonindustri. Numera går var och varannan med hörlurar.

Ljudboken är här för att stanna, och kommer att få ännu mer plats i bokutgivningen. Här är våra sommarlyssnartips:

OM DU GILLAR FASA

Bara du
av Ninni Schulman
Inläsare: Julia Dufvenius & Niklas Engdahl

Inget för dig som är ute på dejtingmarknaden och drömmer om den stora kärleken. Om du då läser den här är det lätt hänt att alla män på marknaden blir potentiella psykopater, som i den här klaustrofobiska relationsrysaren.

Kvinnan i fönstret
av A J Finn
Uppläsare: Angela Kovács

Har du fönstertittarsjukan kan du bli som Anna Fox i romanen och börja spionera på grannarna genom persiennspringorna. Och vem vet vad som döljer sig i det perfekta familjelivet du betraktar? En psykologisk thriller som är nominerad till Årets bok.

Vårt blod, våra ben
av John Ajvide Lindqvist
Inläsare: Thomas Ekelöf

Det här är en lättläst ljudbok, men inte desto mindre läskig. När sonen Robin spelar piano brukar hans pappa lyssna. Men en dag kommer det en obehaglig melodi från tangenterna, vilket får pappan att göra otäcka saker.

OM DU GILLAR FINLIR

Förlåten
av Agnes Lidbeck
Inläsare: Livia Millhagen

Om man som jag inte gick igång på tokhyllade Finna sig, kan man ge litteraturkritikernas favorit en ny chans med roman nummer två om två systrar som ärver ett fritidshus i Stockholms skärgård. Olika är bara förnamnet.

Det var vi
av Golnaz Hashemzadeh Bonde
Inläsare: Cecilia Nilsson

Författaren och hennes familj flydde Iran och hamnade i svenska Gustavsberg. I denna fortsättning på migrationsberättelsen är fokus på mammans kamp, sjukdom och död. Deltar på M:s lyckokryss!

Rid i natt
av Vilhelm Moberg
Inläsare: Jan Modin

Sommarens klassikerlyssning handlar om böndernas kamp mot adeln på 1600-talet, men de flesta läser den som en stridsskrift mot nazismen före och under andra världskriget. Mobergs förmåga att fånga de stora och viktiga skeendena är relevanta också för vår tid.

Har jag en dålig dag kanske någon dör
av Christian Unge
Inläsare: Författaren själv

Lider du av vitrocks-hypertoni, det vill säga får högt blodtryck när en läkare i vit rock närmar sig? Inte lär blodtrycket sjunka av den här boken heller. Den handlar om den mänskliga faktorn och om att också läkare kan sova dåligt …

OM DU GILLAR FEELGOOD

Mellan himmel och hav
av Anna Fredriksson
Inläsare: Marie Richardson

Första delen i en ny trilogi om Pensionat Pamona på Österlen i Skåne. Det är ett familjedrama om arv och komplicerade relationer och om att kämpa för att själv bli den mamma som man aldrig själv hade.

Ensamhetens språk
av Jan-Philipp Sendker
Uppläsare: Magnus Roosmann

Författarens Konsten att höra hjärtslag blev en oväntad bästsäljare i Sverige. Det här är del två av tre men samma mix av spänning, kärlek och kinesisk livsvisdom med journalisten Paul Leibovitz i spetsen.

Allt eller inget
av Simona Ahrnstedt
Inläsare: Julia Dufvenius

Drottningen av romance i Sverige berättar om en kvinna som är lite för mycket, både i storlek och i sitt alkoholintag. När hon fyllekysser en man i baren måste hon sedan kräkas på hans skor – men det hettar ändå till!

Populistiska manifestet
av Göran Greider & Åsa Linderborg
Inläsare: Författarna själva

Typ tre månader kvar till valet och de politiska böckerna står som spön i backen. Vänsterförfattarna slår åt alla håll men i synnerhet mot högerpopulismen, marknadsliberaler och vänsterns brist på folklighet.

NUVARANDE Sommarens bästa ljudböcker
NÄSTA M-magasin nr 10/2018