Guide till din gudinna

Flest 1:or
Du är: Artemis
Kännetecken:
systerlig

Artemis är jaktens och månens gudinna, den enda av alla gudinnorna som kom till sin moders hjälp när hon blev utsatt för ett våldtäktsförsök. Artemis är ”beväpnad” med vassa ”pilar” som hon skyddar andra kvinnor med, hon sätter nya mål för kvinnligheten.

Råd till en mogen Artemis: Efter karriären kan Artemis-kvinnan komma mer till sin rätt än någonsin. Nu kan du helhjärtat ägna dig åt det som du brinner för, sådant du inte har haft plats för tidigare i ditt liv. Utforska nytt, kanske resa – och du är förmodligen både tålmodigare och mer tolerant än du var när du var yngre. Lyssna gärna också till din inre Hestia och Hekate!

KÄNDIS SOM ÄR ARTEMIS: Genom sitt självständiga och intelligenta sätt att vara First Lady i åtta år, blev Michelle Obama en stark Artemis. Hennes ”When they go low, we go high” har blivit det moderna systerskapets kanske allra främsta motto.

Flest 2:or
Du är: Demeter
Kännetecken: moderlig

Demeter är en förminskad version av Den Stora Modersgudinnan som dyrkats i alla kulturer.

Råd till en mogen Demeter: När barnen flyttar hemifrån står Demeter-kvinnan inför ett avgörande väg-skäl: Hur kan moderligheten skapa nytt liv – i en ny form? Starta eget? Engagera sig i Rädda Barnen? Hekate och Hestia kan hjälpa till att ta beslutet.

KÄNDIS SOM ÄR DEMETER: 11 barn fick de, paret Ethel och Robert Kennedy. Men hon var inte en klassisk hemmafru, långt ifrån. Hon tog med sig ungarna till senaten när maken utfrågade maffialedare i tuffa, offentliga förhör. Och kort efter att Bobby mördats, grundade hon en människorättsorganisation i hans namn – ett konstruktivt uttryck för ”mödrande” för fler än de egna barnen.

Flest 3:or
Du är: Hekate
Kännetecken: intuitiv

Hekate är gudinnan vid alla livets väg
skäl, hon ser samtidigt åt tre håll – både i tid och rum. Hon ser varifrån du kommer och vart de olika vägarna leder. Hon är intuitionens gudinna, barnmorskan som ser till att det kan födas något nytt. Hennes vishet grundar sig på erfarenhet, men hon har ofta (framför allt av män) stämplats som häxa.

Enligt myten var det Hekate som tröstade och hjälpte Demeter när hennes dotter Persefone hade tillfångatagits i underjorden.

Råd till en mogen Hekate: Din bästa tid är nu. Eftersom intuitiva praktiker som drömtydning och tarotkort inte sällan hånas, är det ofta först i mogen ålder som Hekate-kvinnan till fullo kan använda sin intuitiva förmåga. Nu kan du odla ditt sjätte sinne på ett helt annat sätt än när du var yngre. Du är en late bloomer!

KÄNDIS SOM ÄR HETAKE: Det var Yoko Ono som skrev texten till Imagine och inspirerade John Lennon till att bädda ner sig på ett hotell i Amsterdam i protest mot Vietnamkriget. Herregud, vilket liv det blev! Yokos originella performance-konst för fred har med tiden blivit ikonisk.

Flest 4:or
Du är: Hestia
Kännetecken: godhjärtad

Hestia är hemmets gudinna, hon som håller elden på Olympen vid liv. Står på egna ben, skapar själv sin livsmening.

Råd till en mogen Hestia: Utveckla din ”dirigentförmåga” inför din inre gudinne-orkester. Bjud in alla dina inre gudinnor att sitta vid ditt hjärtas eld och lyssna noga på dem i tur och ordning. Du kan pröva att meditera, det kan hjälpa dig att fördjupa din personlighet.

KÄNDIS SOM ÄR HESTIA: Med sin podcast Super Soul Conversations lyfter Oprah Winfrey fram personer som talar till vår omsorg och empati för varandra och för vår jord.

Flest 5:or
Du är: Afrodite 
Kännetecken: skönhet

Afrodite är gudinnan som representerar just kärlek, skönhet och sex. Olympens gudar förälskade sig – hon hade ett antal affärer, mest berömda är kanske dem med Ares, krigsguden, och Hermes, budbärarguden. Och till skillnad från många av de andra gudinnorna råkade hon aldrig illa ut. Så det är inte konstigt att hon med tiden blev den av katolska kyrkan mest bespottade gudinnan.

Råd till en mogen Afrodite: Visionär, kreativ, fri, men också provocerande – Afrodite-kvinnan har det inte alltid så lätt i vår patriarkala värld. Men hon kan åldras med stor värdighet när hon tar hjälp av Hestia och Hekate. Och sensualitet försvinner inte med åldern. Kärlekens urkraft har evigt liv.

KÄNDIS SOM ÄR AFRODITE: Hon är väl fortfarande urbilden av den kvinnligaste av kvinnor, den platinablonda, kurviga, storögda Norma Jean Mortenson, alias Marilyn Monroe? Kärlek, skönhet och sex gjorde henne till tidernas främsta sexsymbol. Så gott som alla män i hennes närhet blev knäsvaga av hennes utstrålning – och hennes ljushyllta kropp.

Flest 6:or
Du är: Athena
Kännetecken: strategisk

Athena har makt för att hon är den smartaste av alla gudarna på Olympen. Athena är en lydig och duktig ”pappas flicka”. Hon har till och med glömt bort att hon hade en mor, Metis, som hennes far, Zeus, en gång slukade.

Råd till en mogen Athena: Du behöver varva ner, söka stillhet och tid för reflexion. Många Athena-kvinnor saknar nära väninnor. Om det stämmer för dig kommer du må väl av att söka kontakt med din mors inflytande för att få bättre balans i ditt liv. Då kan din strategiska förmåga, som du tidigare använt i patriarkatets tjänst, bli fruktbar på en ny och mer kvinnlig arena.

KÄNDIS SOM ÄR ATHENA: Hon kallas Mutter, mamma, av tyskarna, så Angela Merkel har väl en hel del av modersgudinnan Demeter i sig också – även om hon inte har egna barn. Men man måste vara en god strateg för att ta sig från den lilla östtyska staden
Perleberg till att bli hela Europas främsta ledare och hålla sig kvar på toppen i många år.

Flest 7:or
Du är: Persefone
Kännetecken: krishanterare

Persefone, hon är en dubbelnatur. Hon är både den oskyldiga, vackra jungfrun och underjordens gudinna. Medan hon plockade blommor på en idyllisk äng, blev hon bortrövad av Hades, underjordens Gud, och våldtagen. Vi har sett många Persefone-kvinnor vakna upp i samband med metoo, som Persefone när hon åt de berömda granatäpplefröna och insåg sin situation.

Råd till en mogen Persefone: För många Persefone-kvinnor är barn- och ungdomen en tuff tid. Men precis som i myten kan du efter klimakteriet ”mamma” dig själv och ta hjälp av Hekate, häxgudinnan. Din lekfullhet är en sann gåva, liksom din förmåga att drömma. Och naturen finns alltid där, som en källa till stor glädje.

KÄNDIS SOM ÄR Persefone: Marianne Faithfull var bara 16 när hon slog igenom med As Tears Go By. Sedan hamnde hon på gatan, hemlös, drogberoende. Men efter ett decennium lyckades hon resa sig och komma igen. Kult, förstås!