M:s bokskribenters bästa lästips just nu!

När nyhetsflödet och verkligheten blir för överväldigande är det skönt att kasta sig in i en riktigt bra bok. Här är några färska deckartips från våra bokskribenter Kerstin Särneö och Jenny Lindh.

Först, tre deckare från bokredaktör Kerstin Särneö:

kerstinbok-02-qqz__138814804
1. DOGGERLAND MÅ VARA
en påhittad ögrupp, men människorna och puben Haren & Kråkan känns verkligare än många riktiga miljöer. Efter första delen om Doggerland sade 59-åriga Maria Adolfsson upp sig 2018 för att satsa heltid som författare. Tredje boken Mellan djävulen och havet är en lyckad fortsättning och fördjupning.

kerstinbok-02-ihw__138814797
2. CHRISTINA WAHLDÉN VET
vad hon skriver om efter 25 år på Svenska Dagbladet som bland annat kriminalreporter. Hon har också en passionerad kärlek till Australien som hon besökt många gånger. I djupt imponerande Nämn inte de döda får vi följa med till Australien och möta ursprungsbefolkningen och utsatta kvinnor. Tät och välresearchad.

kerstinbok-02-rra__138814812
3. SNART 70-ÅRIGA AGNETA
är inbäddad agent som aktiveras med ett telefonsamtal och kallblodigt skjuter sin man i huvudet. Gustaf Skördeman är driven manusförfattare som deckardebuterar med svettigt spännande Geiger. Alla kvinnliga karaktärerna ger extra glans åt historien med rötter bakåt till kalla kriget, KGB och östtyska Stasi.

… och därefter, tips om en rafflande jubileumsdeckare, från bokrecensent Jenny Lindh:

Jennysbok-02-qzo__138849842
Hämndgudinnor och genusprofessorer samsas i 20-årsjubilerande (hurra!) Anna Janssons Dödslistan, en sträckläsare om män som hatar kvinnor med Visbys stjärnpolis Maria Wern i huvudrollen. Den lite fyrkantiga gestaltningen hindrar inte att jag imponeras av författarens ämneskunskap, eller för den delen berörs av trasiga Agnes: flickan som utstått sexuella övergrepp i åratal och nu, äntligen, vittnar om sina upplevelser.

Inför medsystrarna i slutna Facebookgruppen Ullsaxen vågar Agnes till slut avslöja sin hemlighet. Det hade rentav kunnat bli en feministisk solskenshistoria om det inte vore för morden – de nakna, stympade männen som hittas döda med en blodig signatur inristad på bröstet …


Fler recensioner, tips och krönikor från våra skickliga bokpennor hittar du i senaste numret av M-magasin.