Plocka fram din inre gudinna! Allt fler kvinnor, världen över, gör det. Det är ett sätt att – särskilt som mogen kvinna – lära känna nya sidor av dig själv. Gör M-magasins test, utformat av sexologen Malena Ivarsson, och ta reda på vilken gudinna du har i dig!

Nej, människan är inte endimensionell. Vi är på en och samma gång både döttrar och mödrar, systrar och hustrur, och väninnor, kolleger, grannar, svärmödrar, kusiner och mormödrar.

Personligheten har många sidor, tillsammans fungerar de ungefär som en orkester, där en eller ett par stycken spelar förstafiolen och styr vad som driver oss – framgång, relationer, trygghet, glädje, pengar, skapande eller makt.

Våra delpersonligheter är som gudinnorna i den grekiska mytologin, urtyper för ett kvinnligt sätt att leva. Den schweiziska själsläkaren Carl Gustav Jung kallade dem arketyper, och han ansåg att de finns inpräntade i människans psykiska dna.

Gudinnorna kan hjälpa oss mitt i vardagen, inte minst efter 50

Jean Shinoda Bolen är en amerikansk psykiater, kvinnoaktivist och författare som länge har använt gudinnorna som verktyg för kvinnor i terapi, och hennes böcker i ämnet har sålts i stora upplagor världen över. Gudinnorna kan hjälpa oss mitt i vardagen, inte minst efter 50, menar hon. Det är temat i nya Goddesses in Older Women, Archetypes in Women over Fifty, som författaren tillägnar feministikonen Gloria Steinem.

Många kvinnor som fyller 50 har ingen aning om vad som väntar, vilka potentiella möjligheter livet efter klimakteriet innebär, skriver Jean Shinoda Bolen. De vet inte om att de står på tröskeln till en tid när de kan finna sig själva mer än någonsin tidigare. Artemis, Athena, Hestia, Hekate, Demeter, Persefone och Afrodite kan göra oss mer medvetna – och mer medkännande, aktiva och visa.

Visst, någonstans mitt i livet blir kvinnor i ett patriarkalt samhälle ofta ”osynliga”, konstaterar hon. Samtidigt är det en mycket fruktbar tid för personlig utveckling som kan leda till att man blir mer ”synlig” på ett annat sätt än tidigare i livet; mer kreativ, mer sig själv.

Genom att bli varse vilken gudinna som styr oss, vilka våra djupaste drivkrafter är, blir det lättare att se vad som ”legat i träda” och behöver lyftas fram för att få balans i livet. Ofta är det till exempel först nu, efter klimakteriet, som kvinnor vågar släppa fram sin vrede, säga NEJ när så krävs. Denna tidnings grundare Amelia Adamo brukar talar om ”no bullshit time”. Äntligen!

Jean Shinoda Bolen själv har hunnit bli 83, och hennes förebild är en kvinna som levde för drygt 800 år sedan, Hildegard av Bingen, abedissa, mystiker, musiker och feminist innan det fanns någon feminism.
Vid en tid i historien då få kvinnor ens fick lära sig läsa och skriva, korresponderade hon med påvar och kejsare, och hennes auktoritet och skaparkraft växte ju äldre hon blev. Det var möjligt därför att hon levde
i kvinnogemenskap, menar Jean Shinoda Bolen. Så du som är med till exempel i en kvinnlig bokklubb, var rädd om den!

Sexologen Malena Ivarsson har länge sysslat med gudinnorna inom oss.

– Man kan säga att de gudinnor som kvinnor tillbad i templen förr i världen har flyttat in i oss, förklarar hon. Åtminstone här i Sverige är det få som numera går i kyrkan och ber till Maria, guds moder. Men vi har fortfarande samma behov av förebilder. Gudinnorna går före och visar vägen.

För Malena har relationer alltid varit det allra viktigaste i livet.

– Hela mitt yrkesliv handlar om sex och kärlek, jag har inte varit intresserad av vare sig makt eller pengar. När jag efter 50 började i jungiansk terapi och blev bekant med arketyperna, såg jag ganska tydligt att ”min” gudinna, Afrodite, är en underbar kraft. Men – det är samtidigt tröttsamt att ständigt hålla på med relationer. Det går åt så mycket energi när förhållanden går sönder, när man ska hitta en ny … Afrodite vill alltid handla. Och hon är alltid i nuet.

Malena började utveckla sin inre Athena, den mest strategiska och intellektuella gudinnan.

– Det gav mig lugn och ro. Att gå till biblioteket, sitta med tio böcker, ett rent skrivbord och ta en sak i taget.

Hur gör man när man byter gudinna?

– Första steget är förstås att inse att man lever efter ett mönster, säger Malena. Alla gudinnorna finns i oss, även om en oftast är aktivare än de andra. I vår kultur säger vi kanske ”du kan bli sjuksköterska” eller ”du kan bli ingenjör”, vi kopplar sällan våra beslut till vad som verkligen passar vår psykiska struktur. Men den som vet att hon är en kämpande Artemis har lättare att inse att hon kanske ska hålla på med juridik eller politik.

Med tiden kan man – liksom Malena – ”trampa ur” sitt mönster. Man längtar efter ett nytt. För Malenas del blev alltså Athena det naturliga valet. Och hemmets gudinna!

– Numera är jag mer och mer förtjust i Hestia. Det är så skönt att bara vara hemma, många av mina väninnor säger likadant. Att slå sig ned på ett vackert ställe, skapa lite Hestiastämning omkring sig. Jag blir glad bara jag tänker på Hestia. Vad skönt! Nu behöver jag inte hålla på med relationer och sex. Jag kan ta på mig morgonrocken, tända några ljus och ta en kopp te. Och när jag går på biblioteket kan jag fundera på vad Athena hade gjort i den situationen.

– Men en Hestia-kvinna kan behöva lyfta fram Artemis i sig, till exempel börja engagera sig i metoo-rörelsen. Det är hela poängen med det här sättet att tänka: Att se vilka möjligheter som finns, utveckla slumrande potentialer, bli mindre ensidig, få större balans.

Klicka här så kommer du till Malenas gudinne-test!