Ända sedan starten har 1 krona av varje såld M-magasin gått till välgörande ändamål. M-kronan har delats ut till såväl WWF som Unicef och förändrat livet för många runtom i världen. Häng med på en 10-årstur!

2006

I begynnelsen samarbetade vi med WWF, Världsnaturfonden, för att byn Nakapalayo i skogslandskapet Miombo, Zambia, äntligen skulle få solceller och därmed elektricitet. Här ser vi sjuksköterskan Jacqueline Mayembemuwele som förlöste barn i skenet av fyra stearinljus när mörkret föll på. Det gör hon inte längre.

2007

Östersjön blommade, kam-maneterna ökade och torskfisket var utrotningshotat … Vad gjorde vi då? Jo, vi krökte en å i Töstamaa i Estland. Krokiga vattenvägar gör att kväve och fosfor stannar kvar på land, det är den naturliga gången. Men under senare delen av 1900-talet blev vattenvägarna raka som motorvägar och gödande ämnen hamnade direkt i vårt älskade hav Östersjön, som vi vill att även våra barnbarnsbarn ska få njuta av.  

2008

När vi reste med Unicef till Etiopien första gången, mötte vi i Awassa, söder om huvudstaden Addis Abeba, pojkar som tvingats hemifrån för att jobba ihop pengar till familjen. De var i den åldern då svenska barn börjar skolan. Här ligger de och sover på ett lergolv i ett garage efter att ha rensat fisk med både händer och tänder hela dagen. M-kronan möjliggjorde att de kunde börja skolan, bo på internat och så småningom återförenas med sina familjer. 

2009

Åren 1998–2000 var det krig mellan Etiopien och Eritrea. Fortfarande ligger det minor begravda i marken kring gränsen. De flesta har lärt sig att se upp för röda prickar men riskerar ändå att råka trampa på minor, särskilt barn som rör sig på ett annat sätt än vuxna. Som Lwam Tsegaye och Abrehet Amha i Zelambessa i området Tigray. Deras ben slets sönder, men nu har de i alla fall fått proteser och rullstolscyklar så att de kan ta sig till skolan och dansa som andra unga.

2010

På den etiopiska landsbygden lever fortfarande människor som man levt i hundratals år. Tillväxt och modern teknik har inte nått till alla delar av Tigray i norr. Men här finns projektet Adonay, en gräsrotsrörelse som startades av munkar och nunnor från Asira Metira kloster och som stöds av Unicef/M. Tack vare projektet kan man få mikrokrediter och till exempel investera i en get till. Att kvinnor kan ha en egen näringsverksamhet är till gagn för barnen och framtiden.

2011

Har du sett The tribe i Kunskapskanalen? Serien om Hamar-folket i Omodalen i södra Etiopien där några familjer öppnar sina hem och berättar om sina liv? Vi har också varit där och sett deras ritualer, en del skrämmande. Värst var piskningen av flickor under ”evangadi”-fester, parningsfester, för att se hur mycket de tål. Här har Unicef byggt upp ett sjukvårdssystem så att Omo-borna kan få akut hjälp, barn- och mödravård. Tillsammans med landets regering har man byggt sjukstugor vilket har gjort att barnadödligheten når millenniemålet.

2012

Pink Power i Dire Dawa i östra Etiopien – här är rosa inte någon tjejfärg, killarna i skolan bär också rosa skoluniform. I näst största staden har Unicef/M bidragit till att fler flickor kan gå i skolan och att fattiga landsbygdsflickor kan bo i staden under studie-tiden. Högre utbildning har annars varit helt förbehållet rika. Här är andelen könsstympade kvinnor högst i landet, men nu har imamerna deklarerat att Koranen inte förordar könsstympning, vilket har gjort susen.

2013

Aj, aj, aj, fortfarande rött! Det betyder grav undernäring. Yalelulu Asmamaulu är ett år gammal men väger som ett nyfött barn. Nu kan hälsostationen utanför staden Gondar
i Amhararegionen i norr inte göra mer, nu är det sjukhus som gäller. Etiopien klarade den senaste torkan bra, men nu kommer rapporter om att en ny svält hotar landet på grund av väder-fenomenet El Niño.

2014

Nu beger vi oss till Nepal med M-kronan och Unicef, det bergiga lilla landet inklämt mellan Indien och Kina, till Mary Pariyar i en by utanför Pokhara vid berget Annapurnas fot (8.091 meter!). Hon är blott 25 år men redan sliten av hårt arbete, senast som hushållsslav i Oman. Nu har hon lyckats återvända till Nepal för att rädda sin dotter Amisha från det öde som drabbade henne själv: barnarbete, ingen skolgång, gift vid 12, mamma vid 13, misshandlad av sin man. Att barn ska få gå i skolan i stället för slavjobb eller äktenskap är prio ett. 

2015

Nåja, Nepal kanske inte skulle vara så litet om man vecklade ut landet. Här odlar en familj på 3 000 meters höjd. Nepaleserna kallar mellanskiktet i landet för ”kullarna”, som kan vara upp till 5 000 meter höga. Alla dessa uppför- och nerförsbackar frestar särskilt hårt på kvinnors kroppar. Inte sällan bär de ett barn i magen och ett på ryggen samt arbetsbörda. Men nu är medvetenheten stor kring livmoderframfall så att kvinnorna kan få en ring som lyfter upp livmodern, och
i bästa fall operation.