För varje sålt ex av M-magasin går en krona till Unicef och Nepals barn. Vi har tidigare samlat in över sex miljoner kronor till Etiopien. Nu är det Nepals tur. Här under kan du hämta och läsa våra reportage från Nepal.

Läs mer om M:s och Unicefs samarbete här.

Tre miljoner kronor har vi nu samlat in till Nepals barn via Unicef – tack vare er, kära köpare av denna tidning!
Det här är sista reportaget från det oerhört vackra men ack så fattiga bergslandet i öst.
Ur nr 2/2018.
Hämta reportaget här.

 

Än i dag föder kvinnor i stall, som för 2 017 år sen. Utmaningen i Nepal är att få fler kvinnor att komma till en hälsoklinik när det är dags, något som är långtifrån självklart.
Ur nr 17/2017.
Hämta reportaget här. 

Nepal har nyligen drabbats av de värsta monsunregnen på decennier, och nu befarar man att det kan bli matbrist och hungersnöd. När M-magasin besökte landet träffade vi barn som nästan aldrig kan äta sig mätta.
Ur nr 15/2017.
Hämta reportaget här. 

Att gifta sig med barn går an, men att gifta sig över kastgränserna ses med onda ögat.
I stora delar av Nepal råder gamla sedvänjor. I avlägsna Jumla gifte sig Ram och kastlösa Kausila av kärlek – och avskys. Läs sommarens mest gripande love story! 

Ur nr 12/2017.

Hämta reportaget här. 

I Nepal är mensblodet skamligt och orent. Du får inte hålla på med mat, inte besöka tempel och i en del familjer tvingas du flytta ut i uthus eller bo bland boskap. En blödande flicka eller kvinna får inte vidröras. Men nu vågar man börja prata högt om mens – till och med i radio!
Ur nr 9/2017.

Hämta reportaget här. 

Den 25 april 2015 klockan 11.56 skälvde marken i Nepal. Förödelsen var monumental; tusentals människor dog, tiotusentals skadades och hundratusentals blev hem-lösa. M reste till Nepal. Här berättar vi om hur såren läks och hur landet byggs upp igen.
Ur nr 6/2017.
Hämta reportaget här. 

 

Är det några som behöver uppmärksamhet på Internationella kvinnodagen så är det kvinnorna i Nepal. Vi besökte människorättskämpen Bhagawati Shrestha, ensam på sin post i ”safe house”. Det senaste året har hon tagit sig an 50 fall av misshandel, 6 våldtäkter, 14 ekobrott, 27 fall av polygami …
Och vi har träffat tre av kvinnorna bakom siffrorna och lyssnat på deras bättelser.
Ur nr 4/2017.
Hämta reportaget här. 

De unga organiserar sig i Nepal. Vi har träffat barnarbetarna som stöttar varandra för att få vara det de egentligen ska vara: barn, inte arbetare.
Ur nr 14/2016.
Hämta reportaget här.

De tvingades gifta sig när de var tonåringar. Med män de aldrig tidigare träffat. Nu vill de att deras döttrar ska leka, gå i skolan och själva välja sin partner – när de är vuxna.
Ur nr 12/2016.
Hämta reportaget här. 


Ett rosa hus med grönsaksland, omgärdat av stängsel. Här bor flickor som inte kan bo hemma. De är Nepals sköraste. Våldtagna, tysta, traumatiserade. Men nu kan de få hjälp.
Vi besökte ett av Nepals kvinnohus.
Hämta reportaget här. 


Ja, du läste rätt, en gud, en kvinnlig gud. Dock avpoletterad på grund av mens. Men ändå. Här kan du läsa om Amelias exklusiva möte med en livs levande gudomlighet.
Hämta reportaget här. 


Hur hamnar man i extrem fattigdom? Vi har träffat familjer som knappt har mat för dagen – när världen aldrig varit rikare. 
Ur nr 6-2016.

Hämta reportaget här. 

En liten ring gör underverk för de många kvinnor som drabbats av livmoderframfall i Nepal. En stor kvinnogerilla gör också underverk i det bergiga, patriarkala landet. På vår andra resa med M-kronan och Unicef ser vi vad som kan lyfta tillvaron för halva befolkningen där.
Ur nr 3-2016.

Hämta reportaget här.

Om du köper en matta från Nepal ska du se till att den inte är vävd av barnslavar. Vi har på vår andra resa med Unicef och M-kronan träffat barn som knappt sett dagsljuset när de varit inlåsta i mattfabriker.
Good weave-märkta mattor är ett bättre alternativ.
Ur nr 14-2015.

Hämta reportaget här.

I fattiga länder anses många barn vara en
pensionsförsäkring. Men är barnaskaran för stor blir också barnadödligheten stor.
Dessutom drabbas många barn av kronisk undernäring – stunting. I Nepal är det, tack vare bland annat Unicef, allt fler familjer som förstår att färre barn betyder friskare barn.

I fattiga länder anses många barn vara en pensionsförsäkring. Men är barnaskaran för stor blir också barnadödligheten stor. Dessutom drabbas många barn av kronisk undernäring – stunting. I Nepal är det, tack vare bland annat Unicef, allt fler familjer som förstår att färre barn betyder friskare barn.
Ur nr 10-2015.
Hämta reportaget här.

Mars 2015. Fest i byn – vi firar att alla har fått tillgång till latriner.
April 2015. Förtvivlan och gråt. Nepal har drabbats av en kraftig jordbävning.
Det här reportaget gjordes före katastrofen.
Hämta reportaget här.

När deras män tvingades utomlands för att arbeta, fick kvinnorna chansen. I rask takt förändrade de sina liv i byn till det bättre. Och upptäckte att de kunde! Fylla och våld, barnarbete och dålig hygien är nu historia – i alla fall i Kaski i Nepal. ”Egenmakt”, är kvinnornas mantra.
Eller som deras kortväxta men starka ledare sa till oss:
– Nu rår de inte på oss längre!
Hämta reportaget här.

Myten säger att Sisyfos ständigt fick kånka på sin  sten uppför ett berg som straff. Men de här barnen, som arbetar med sten hela dagarna, förtjänar inga straff. De har fötts fattiga och tvingas bära tungt för att överleva.
Ur nr 16/2014
Hämta reportaget här.

Att växa upp i ett fattigt hem kan vara ett helvete för en flicka.
Så var det för Amisha och Urmila i Nepal. Båda tvingades bli hushållsslavar. Mamma Mary började arbeta i Oman men är hemma nu och tack vare Unicef har flickorna fått ett drägligt liv.
Ur nr 12/2014.
Hämta reportaget här.

Slaveriet är inte avskaffat. Det pågår i hela världen och kallas trafficking. Tio miljoner människor är utsatta, mest flickor och kvinnor. ”Anila” var tolv år när hon blev sexslav, hennes syster nio. Här är en rapport från den första resan med M-kronan och Unicef till Nepal.
Ur nr 10/2014.
Hämta reportaget här.

Nu styr vi kosan österut – från Etiopien till Nepal, det lilla bergiga landet mellan Kina i norr och Indien i söder. Här hos de nepalesiska barnen ska M-kronann nu landa.
Hämta reportaget här.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 31.0px; font: 16.0px ‘Berthold Walbaum Book’} span.s1 {font-kerning: none}