När M-magasin och Unicef kommer till byn Lamra i nordvästra Nepal blir det fest. Kvinnor och barn ska få det bättre!
Här ger vi en glimt av våra kommande reportage under 2017.

Till ett fattigt, vänligt och svindlande vackert land har M-kronans miljoner gått i två år. Tillsammans med Unicef har vi bestämt att också den miljon vi fått in för de tidningar som sålts under 2016 ska gå till Nepal. Utöver stor fattigdom lider landet fortfarande av sviterna efter den fruktansvärda jordbävningen 2015 då 8 952 människor dog, 2 525 var barn. Förödelsen i pengar motsvarar 36 procent av landets hela BNP.

Vi – Amelia Adamo, Lena Tallberg, Håkan Elofsson och Unicefs representant Ingeborg Ekblom – har varit på en ny resa, träffat barn och kvinnor som får en bättre framtid, för våra pengar gör nytta! De landar på gräsrotsnivå och ger omedelbart resultat. Om detta kommer vi att berätta under 2017. Vi kom hem med fulltecknade block med hoppfulla berättelser.

Den tredje resan gick till handelsstaden Nepalgunj på slätten som är porten till Indien. Sedan flög vi till Jumbla högt uppe bland bergen, andlöst vackert men långt mellan byarna. Somliga byar nås enbart med häst eller de egna apostlahästarna. Utsikter som får en utlänning att svimma av lycka, innebär oerhört tuffa levnadsvillkor för dem som bor där. Vi vandrade på hög höjd och kommer även att rapportera om den strapatsen.

Att resa med nöd som uppdrag är smärtsamt. Barn som inte får tillräckligt med mat, eländiga bostäder, magra djur, olidlig hetta eller dragig kyla. Nepal är ett kontrasternas land med både heta slätter och iskalla bergsbyar. Men samtidigt är det också att resa med kraft och möjligheter att kunna förändra för familjer, så att tårarna ibland blir mer glädjetårar än hopplöshetstårar

Vi har träffat fantastiska människor som ser till att vår hjälp inte bara blir något tillfälligt, utan också utbildar människor, till exempel i hygien. Latriner och handhygien är superviktigt för att få bukt med livsfarliga sjukdomar som slår allra hårdast mot barns små magar. Och så förstås det allra viktigaste för ett framtida Nepal: Skolan! Cirka en miljon människor lever under fattigdomsgränsen, 1,25 dollar per dag, och barnen i de här familjerna måste jobba.

Men Nepals utveckling går framåt. Ett mått är barnadödligheten. 1970 dog 268 av 1 000 barn före fem års åder. 2015 var det 36 av 1 000 barn som dör. I Sverige är det knappt 2 av 1 000.

Kära läsare, alla ni som köper M-magasin och därmed bidrar till M-kronan, ni ska veta att för ett antal medmänniskor i Nepal blir år 2017 ett ljusare år. Och vi vill förmedla tacksamheten från dem vi träffar till er, glädjen vi möter när kronorna förändrar deras livsvillkor. 

När vi reser i det undersköna bergslandet Nepal är det barn och kvinnor våra ögon riktas mot:

• Kvinnor med alltför tunga bördor.

• Små barn som inte får tillräckligt att äta, inte växer som de ska och i värsta fall får hjärnskador och framtida inlärningsproblem.

• Ungdomar som vill gå i skolan och skapa ett annat slags framtid än fattigdom och patriarkat.

• Daliter, födda i den lägsta kasten, som vill erövra ett människovärde.

• Men längs resan ser vi också en och annan man som också gör gott för alla. På en av bilderna ovan möter vi en healer som får folk att lyssna på hur viktigt det är att ha en latrin.