5 in the city

Starka, vackra, smarta och talangfulla. Möt fem svenska kvinnor som alla nått framgång och byggt upp härliga liv i New York.

Charlotte Brandin, 48 år

VD World Childhood Foundation USA, bor i New Jersey

Charlotte är född i Göteborg men bor sedan flera år i New Jersey tillsammans med sidna döttrar. Som vd för World Childhood Foundation USA arbetar hon just nu med 13 olika projekt
i USA som hjälper barn som är i riskzonen för sexuella övergrepp. Charlotte arbetar också med kapitalanskaffning till World Childhood Foundation.
Under den gångna vintern lanserade Childhood tillsammans med en amerikansk radiostation en kampanj med svenskar som är kända i USA, bland andra Frida Lyngstad, Björn Ulvaeus, Per Gessle.
Ett annat projekt är Genetic Denim, som tillsammans med prinsessan Madeleine valt ut ett par jeans, The Marias, där 50 dollar per par går till Childhood.

Eva Andersson-Dubin, 49 år

Läkare, bor i Jacqueline Kennedy Onassis våning på Upper East Side

Kläder: Linne, 549 kr och kavaj, 2 999 kr, båda Marlene Birger, jeans, 249 kr, H&M.

Eva kommer från Uddevalla, och utsågs ett år till Fröken Sverige. Modellyrket gav henne möjlighet att studera till läkare, bland annat i USA. Hon lever med maken Glenn, och
de tre barnen, Maya 9, Jordan 13, och Celina
15 år.
Eva arbetar som läkare, och har tillsammans med sin make varit med och grundat Mount Sinai Dubin Breast Center. Eva är själv bröstcanceröverlevare och har tack vare sitt yrke ingående kunskaper om sjukdomen.
Eva sitter även i styrelsen för fyra andra organisationer: Trinity school, Michael J Fox Foundation, ALR (Alliance for Lupus research) och Friends of Karolinska (FKI).

Siri Berg

Konstnär, SoHo, New York

Siri Berg växte upp i Djursholm, Berlin, Prag och Bryssel, flyttade till New York i november 1940.
– Då åkte man båt i 28 dagar för att komma dit, berättar Siri.
Hon är bland annat representerad på Guggenheim Museum och Jewish Museum  i New York och på Moderna Museet i Stockholm. När hon inte målar, undervisar hon i färgteori på designskolan Parsons.
Hon är aktuell med utställningar på Chelseagalleriet Franklin 54 Gallery + Projects och  Virtual Gallery Structural Madness (structuralmadness.com).
Siri har två söner och tre barnbarn.

Gunilla Forsberg, 54 år

Vicekonsul för Sverige, bor i Bronx

Kläder: Kavaj, 2 295 kr, byxa, 1 595 kr, båda Dagmar, vit topp, 49:50 kr, H&M.

Gunilla kom från Stockholm till NY i början av 1980-talet för att studera dans. Hon träffade sin make Mike och blev kvar. Tillsammans bor de i Bronx med de båda döttrarna Sarah och Anna.
Gunilla är vicekonsul för Sverige i New York. Arbetet på konsulatet är mycket brett och efter många år på SAS har Gunilla lärt sig att med lugn och tålamod hantera alla situationer och utmaningar som arbetet innefattar.

Gunilla Lindblad, 62 år

Turistguide, bor i Queens, Forest Hills

Gunilla från Malmö flyttade till Paris tidigt och arbetade som toppmodell för stora modefotografer som Penn, Avedon, Newton, Scavullo, Demarchelier och Lindberg och med modemärken som Alaïa, Mugler, Lagerfeld, Chloé, IsseyMiake och Kenzo.
Gunilla var även omslagsmodell för Damernas Värld.
Ett tag hade hon en butik i Paris där hon sålde smycken, väskor och sjalar.

Hon bor sedan 20 år tillbaka i New York tillsammans med maken sedan 37 år, före detta modefotografen Jean Pierre och sonen Thadee. När hon hinner hjälper hon till som volontär i Svenska kyrkan. Hon är också turistguide i New York.