När Agnes Wold talar, lyssnar vi. Hon är så långt från fake news, tillfälliga trender och knapphändiga studier man kan komma. För henne är det A och O att det finns en vetenskaplig bärighet. Om detta har hon sommar- och vinterpratat och om detta twittrar hon för 30 000 följare.

– En del är nog porr-robotar … Måste rensa bort dem!

Agnes Wold, 63
32 500 följare på Twitter
Agnes wold 200px

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Gör: Professor i klinisk bakteriologi och lärare.
Familj: Man, tre vuxna barn, fyra barnbarn och
en hund.
Bor: I Göteborg.
Mfluencer-mission: Folkbildning.
Ålder: 63.
Följ Agnes på nätet:
www.twitter.com/agneswold

Om du är en av dem som lyssnat på eller läst henne vet du att dammtussar inte är farliga, att stress ingår i homo sapiens livsbetingelser och att ditt barnbarn inte skadas om mamman tar ett glas vin och ammar. Mycket uppmärksamhet har hon också fått för synen på klimakteriet. När Agnes Wold talar om kvinnan som inte längre är fertil är hon en evolutionär framgångssuccé som skiljer männis-kan från alla andra djur. Att vi har en negativ bild beror på Sigmund Freud, som grundlade teorin om att kvinnor sörjde sin fertilitet och ”det tomma boendet”.

– Så sade man under närmare hundra år. På 80-talet startade man i Göteborg den första populationsbaserade studien i kvinnors hälsa. Bland annat skulle man kartlägga alla psykiska problem som skulle drabba kvinnorna i klimakteriet, för så visste man ju att det var, det hade ju Freud sagt. Nu visade det sig att de här kvinnorna som studerades, mådde som allra bäst just mellan 45 och 55 års ålder, precis den period man vanligtvis gick in i klimakteriet. När studieledaren frågade kvinnorna om varför de mådde så bra, sade de att barnen flyttat hemifrån. De satt inte alls och deppade i sina tomma bon. De här resultaten var så konstiga så att de aldrig kom att publiceras i någon vetenskaplig tidskrift. De fanns bara redovisade i forskarens avhandling, och det är inte så många som läser avhandlingar så folk fick fortsätta tro att klimakteriet innebar psykisk svaghet och depression.

Tack och lov skriver hon ett kapitel i antologin Klimakteriet som utkommer senare i höst! Då kanske vi kan begrava myterna en gång för alla!

Agnes Wold beskriver sig själv som en hypersocial människa som kan gå igång på vilket ämne som helst. Och samtidigt en lite gammaldags person som föredrar det riktiga livet framför det digitala.

– Om jag inte hade Twitter, hade jag nog i en annan kultur häckat på en pub. Jag håller på med Twitter när min man ser dåliga deckare. Sådana bojkottar jag av vetenskapliga skäl. I verkligheten är 85 procent av de mördade män, men i deckarna mest 30-åriga blondiner.

När hon väljer vilka hon ska följa på Twitter har hon ett kriterium.

– Folk utan humor följer jag inte, de är outhärdliga, och tyvärr känns det som om fler och fler saknar humor. Jag brukar citera Fritiof Nilsson Piraten, ”man kan inte tala om en stoppnål utan att någon enögd djävul känner sig träffad”, och vill bekämpa den andan. Det är inte bra att skydda folk för mycket och lägga band på sig. Jag tror att det är dåligt att växa upp i en kultur med för mycket sådan hänsyn.