Anna Anka-sexet

Du vet ju hur skönt det är att få oralsex. Men när gav du själv din man en glimt av paradiset? Vi har kollat statusen för snoppsugning i svenska sovrum.
(Men ladda inte ned reportaget om du vet att du inte tål detaljerade sexbeskrivningar.)

På allmän förfrågan delar vi här med oss av reportaget med Anna Anka ur nr 15/2009. Läs här eller hämta hem reportaget till din dator.

Anna Anka-sexet (reportage ur nr 15/2009)

Sällan har man sett Robert Aschberg så begeistrad. Och så förlägen! Som när Hollywood-hemmafrun Anna Anka började tala om ”att suga” i hans show i TV8 för lite sen.

– Kan du inte ringa min fru?! utbrast han och lyfte luren på telefonen som alltid står på studiobordet.
Aschberg erkände själv i programmet:
– Jag rodnar snart ner på halsen… Du är skön, du är sensationell! Suga och hålla på, bergis har ni gjort det i olika ställningar, du och snusk-Paul?
– Alltid, överallt i huset, svarade Anna Anka med ett triumferande leende.

Här tycks alltså tabugränsen gå, också i frigjorda Sverige. Eller kan det vara så som sexologen Malena Ivarsson tror, att det just är svenska kvinnor som har särskilt svårt för oralsex?

– Jag fick nyligen ett brev från en man som skrev till min frågespalt i Aftonbladet: ”Jag kommer aldrig mer ha sex med en svensk kvinna. Ni är för urtråkiga i sängen! Ni ger ju aldrig oralsex! Men om man åker till Spanien och Italien, då får man det.”

Malena har inga siffror på att resonemanget verkligen stämmer, men det faktum att vi i Norden har ungdomsmottagningar som ger preventivmedel skulle kunna innebära, menar hon, att det oftare är penetrerande samlag vi ägnar oss åt. Medan man i många andra länder måste ha sex på andra sätt för att undvika oönskade graviditeter.

– Jag har varit mycket på Irland. Trots att katolska kyrkan är helt emot preventivmedel så utforskar ungdomarna där sexualiteten med hjälp av andra kroppsdelar, som munnen. Något kyrkan säkert inte tänkt sig. På så vis ser kvinnor i katolska länder oralsex som något mer naturligt än vad vi i Norden gör.

Men vänta lite nu: Är oralsex inte mest en modegrej som kommer från porrfilmsvärlden?
– Jag tror den där mannen som skrev brevet till mig har rätt. Här i Norden har vi varit blygare än i många andra länder. Inte förrän på senare år har vi haft bred tillgång till de där filmerna. Och det stämmer, i porrfilmerna har man oralsex hela tiden.

Man vet från olika undersökningar, understryker Malena, att också svenska ungdomar har mycket mer oralsex än vi medelålders. Mappiekvinnan må vara en föregångare på många olika områden. Men inte på det här.

Bra eller dåligt? Det är förstås upp till var och en att avgöra.
Att de allra flesta män verkligen gillar oralsex är däremot ett obestridligt faktum.
– När jag var i Amsterdam och intervjuade prostituerade sa de: ”Männen kommer inte hit för att ha samlag. De kommer för att få oralsex.” Och du minns väl skandalen med den engelske skådespelaren Hugh Grant? Vad var det han gjorde i Amerika när han åkte dit? Jo, han hade fastnat med en tjej som gav oralsex. Om kvinnor bara visste hur viktigt det är för mannen!

Oralsex är alltså den maximala njutningen för mannen. Oralsex är också, menar Malena, det allra mest intima sexet. Det ger mannen total bekräftelse: ”Jag duger. Jag är attraktiv. Mitt kön är åtråvärt och härligt.”
– Att bli mottagen på det sättet är oerhört skönt för en man. Inte bara rent fysiskt, utan också på ett psykologiskt plan. ”Nu tar hon emot hela mig, inte bara min plånbok.” Män ägnar ju ofta mycket tid åt att smeka och tillfredsställa sina kvinnor. De tycker om att titta på kvinnors vaginor. En vagina för en man är något vackert, nästan heligt. Men vi kvinnor har inga tidningar där vi sitter och tittar på deras kön.

Så varför känner kvinnor ett motstånd mot att ge oralsex?
– Jag tror att många tycker att det är förnedrande. ”Det är bara slampor som gör så”, så tänker man kanske. Eller också tycker man att det inte är jämställt.

Men man kan faktiskt se det precis tvärtom. Som en kärleksgåva till en människa man verkligen älskar.
– Och det har vi sett i flera undersökningar: ju kärare kvinnan är, desto mer oralsex ger hon.

Så långt komna i samtalet är det svårt att värja sig mot tanken att vi kanske inte är fullt så frigjorda och öppna som vi gärna vill tro, vi svenskar. Det ingår ju i vår självbild: att andra folk skulle vara prydare än vi. Men tänk om det mest är en myt – byggd på några gamla filmer från 1960-talet?

Tänk om den svenska jämställdheten ännu inte riktigt nått ända in i sovrummet? Där åtminstone vi mappiekvinnor fortfarande ofta vill att han ska ta initiativet, medan vi lägger oss ned och blundar… I stället för att ta ansvar för vår sexualitet och våra med tiden kanske lite trötta förhållanden – genom att utveckla vår erotiska repertoar.

Visst. Sexleksaker finns numera att köpa också på vanliga apotek. Dildos och vibratorer har blivit lika vanliga som eltandborstar i det svenska folkhemmet.
Men för många verkar alltså gränsen gå just vid detta: att lägga sig ner på knä för en man. Nä, det går bara inte.

Malena vänder på det:
– Den situation där kvinnan får störst makt över mannen är just när hon ger fellatio eller oralsex. Då har hon kontroll över nästan allting som händer. Medan han är helt utlämnad. I värsta fall kan hon ju bita av honom penisen!

Så Anna Anka har rätt då? Att en bra hustru bör ge mannen vad mannen vill ha: en avsugning till frukost.
– Jerry Hall har sagt detsamma. När man frågade henne hur hon kunde behålla Mick Jagger så länge svarade hon: ”Det tar bara 20 sekunder. Jag drar ner gylfen…” Men själv är jag helt emot det där köpslåendet. Kvinnan ger oralsex mot att mannen sköter försörjningen. Det känns väldigt gammalmodigt. En relation handlar ju om en gemensam utveckling, en andlig utveckling till och med. Men om jag i stället tänker i termerna att ge min älskade en gåva… Så varför inte? Oralsex är ingenting onaturligt. Och det kan ge ditt förhållande en nytändning.

Men om jag tycker att det är lite äckligt att suga på hans organ…
– Då får du bejaka den känslan och se var den kommer ifrån. En penis är bara en vanlig kroppsdel. Tycker du om din man och han är ren så är det ingen större skillnad mellan munnen och könet. Och kyssar drar vi ju oss inte för!

Undersök ditt motstånd, är Malenas råd. Kommer det från dina föräldrar? Är det porrfilmerna som spelar in? Kan du kanske börja lite försiktigt med att bara slicka lite? Hjälper det om han har kondom? Blir du besvärad av könshåret? Då kanske du kan be honom raka sig.

Många kvinnor oroar sig för att få hans utlösning i munnen. Men det behöver man inte, säger Malena.
– Inte ens bögar, som intresserar sig jättemycket för oralsex, tar alltid emot sperman i munnen. Gaymän tycker ofta om att se själva sprutet. Det kan vara en njutning i sig. Om det känns bra kan kvinnan avsluta med att sätta sig på mannen och ta utlösningen i slidan.

Andra är rädda för att få penisen för långt ner i halsen.
– Men man ska ju inte ta den längre in i munnen än man kan!

Går det absolut inte ska du givetvis inte göra det, understryker Malena.
– Vad män säger att de helst vill är att kvinnan är entusiastisk över att ge oralsex. Bry dig inte om tekniken, den är inte så viktig. Det är din kärleksglädje som räknas.

Tänk gärna så här: Den som ger brukar också få. Din man känner sig älskad. Och du, som kvinna, känner dig attraktiv.
– Det har talats väldigt mycket om detta på sistone: den snälla människan och hur bra man mår själv av att ge.

Tankegången gäller i högsta grad också för oralsex. Att kunna ge sin man en maximal lyckoupplevelse… Är inte det värt ganska mycket?